Ciasto kokosowe z rodzynkami - świetny smak, proste wykonanie

Ciasto kokosowe z rodzynkami - świetny smak, proste wykonanie
Autor: Shutterstock
łatwy
35 min
4

Ciasto kokosowe z rodzynkami to miło chrupiący w ustach kruchy kokosowy spód z rodzynkowym nadzieniem. Ciasto dla miłośników bakalii, zdecydowanie na chłodne pory roku. Choć wygląda skromnie, jest pyszne i łatwe do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • Ciasto kokosowe:
  • 150 g stopionego masła
  • 90 g cukru (lepszy będzie trzcinowy, ale można oczywiście użyć zwykłego cukru)
  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g wiórków kokosowych
  • Nadzienie rodzynkowe:
  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 70-80 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rodzynek (najlepiej jasnych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę, wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 15 minut, na złoty kolor. Zostawić do wystygnięcia.
  • W tym czasie przygotować masę rodzynkową. Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Na koniec wsypać opłukane i osuszone rodzynki, delikatnie wymieszać.
  • Wyłożyć masę na kokosowy spód, wygładzić wierzch  i piec ok. 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej