Ciasto kokosowe z rodzynkami - świetny smak, proste wykonanie
2021-12-22
łatwy
35 min
4
Ciasto kokosowe z rodzynkami to miło chrupiący w ustach kruchy kokosowy spód z rodzynkowym nadzieniem. Ciasto dla miłośników bakalii, zdecydowanie na chłodne pory roku. Choć wygląda skromnie, jest pyszne i łatwe do przygotowania.
SKŁADNIKI
- Ciasto kokosowe:
- 150 g stopionego masła
- 90 g cukru (lepszy będzie trzcinowy, ale można oczywiście użyć zwykłego cukru)
- 150 g mąki tortowej
- 80 g wiórków kokosowych
- Nadzienie rodzynkowe:
- 2 jajka
- 170 g cukru
- 70-80 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g rodzynek (najlepiej jasnych)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać mąkę, wiórki kokosowe i wymieszać.
- Przełożyć do małej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec ok. 15 minut, na złoty kolor. Zostawić do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotować masę rodzynkową. Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Na koniec wsypać opłukane i osuszone rodzynki, delikatnie wymieszać.
- Wyłożyć masę na kokosowy spód, wygładzić wierzch i piec ok. 25 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?