Ciasto JAJKA SADZONE: obłędny deser bez pieczenia nie tylko na Wielkanoc
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ciasto JAJKA SADZONE jest szalenie prosty. Wystarczy ułożyć gotowe biszkopty, przygotować twarogową masę oraz niesamowitą galaretkę. Ten rodzaj sernika na zimno może zrobić każdy. Oto obłędny przepis na ciasto bez pieczenia nie tylko na Wielkanoc!
SKŁADNIKI
- Na spód i twarożkowy krem:
- 750 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub pasty waniliowej
- 6,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 12 łyżek zimnej wody
- 300 ml 30% śmietany
- 170 g biszkoptów podłużnych typu Lady Fingers, jak do tiramisu
- 12 połówek moreli z puszki w syropie własnym
- Na przezroczystą galaretkę:
- 350 ml syropu morelowego z puszki po morelach
- 50 ml wody
- 1 3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyłóż patelnię 24 x 27 cm papierem do pieczenia. Na dnie ułóż podłużne biszkopty.
- Morele wyjmij z puszki i pozostaw na ręczniku do odsączenia.
- W misce ubij twaróg, aż będzie gładki. Dodaj ser mascarpone i cukier puder. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Dodaj ekstrakt z wanilii i wymieszaj tylko do połączenia. Odłóż na bok.
- W małej miseczce umieść żelatynę w proszku. Wlej zimną wodę, a następnie zamieszaj i pozwól jej pęcznieć przez 10-15 minut.
- W międzyczasie ubij śmietanę.
- Podgrzej żelatynę na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia. Nie doprowadzaj mieszaniny do wrzenia, może stracić skuteczność.
- Około 3 lub 4 łyżki mieszanki twarogu przełóż do miski z żelatyną. Wymieszaj, aby połączyć razem. Następnie wlej mieszankę twarogowo-żelatynową do pozostałego twarogu. Mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Do twarogu dodaj ubita śmietanę. Wymieszaj delikatnie. Wylej miksturę na warstwę biszkoptu. Rozsmaruj równo.
- Połóż morele na warstwie twarogu. Układaj je w odstępach, pamiętając, że na koniec pokroisz cisto na kwadraty. Wstaw do lodówki na godzinę.
- Wlej syrop morelowy do miski. Wlej wodę i zamieszaj. W małej miseczce umieść żelatynę w proszku. Wlej około 2 łyżki syropu z moreli, następnie wymieszaj i pozwól jej pęcznieć przez 10-15 minut.
- Podgrzej żelatynę na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia. Połącz z pozostałym syropem morelowym. Wylej galaretkę na tężejące ciasto i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.
- Ciasto pokrój na kwadraty, każdy z morelą pośrodku.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe