Błyskawiczne ciasto Pana Obrażalskiego. Wystarczy kwadrans, by cieszyć się jego smakiem

Błyskawiczne ciasto Pana Obrażalskiego. Wystarczy kwadrans, by cieszyć się jego smakiem
Autor: Shutterstock Chcesz by to ciasto było jeszcze smaczniejsze? Udekoruj je z wierzchu polewą czekoladową
łatwy
15 min
4

W domu nie ma nic słodkiego i twój partner zmienił się w Pana Obrażalskiego? Nie ma problemu, o ile będziesz mieć w zapasie kilka półproduktów, w kwadrans możesz przygotować błyskawiczne ciasto Pana Obrażalskiego, które zaspokoi wasze słodkie zachcianki

SKŁADNIKI

  • 250 g krakersów
  • 400 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 150 g prażonych orzeszków ziemnych, pistacjowych lub laskowych, najlepiej solonych
  • 80 g żurawiny
  • 80 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żurawinę i rodzynki drobno siekamy. Orzeszki przekładamy do woreczka foliowego i rozbijamy np.wałkiem na mniejsze kawałki.
  • Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy kajmakowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodajemy żurawinę, rodzynki i połowę orzeszków. Mieszamy jeszcze raz.
  •  Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę krakersów (mogą być pokruszone), na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy pozostałym kajmakiem. Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy resztą orzeszków. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała. Jeśli jednak nie możemy wytrzymać, to jemy je od razu.
Dlaczego warto jeść orzechy?

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na ciasta bez pieczenia

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej