Błyskawiczne ciasto Pana Obrażalskiego. Wystarczy kwadrans, by cieszyć się jego smakiem
2023-02-28
łatwy
15 min
4
W domu nie ma nic słodkiego i twój partner zmienił się w Pana Obrażalskiego? Nie ma problemu, o ile będziesz mieć w zapasie kilka półproduktów, w kwadrans możesz przygotować błyskawiczne ciasto Pana Obrażalskiego, które zaspokoi wasze słodkie zachcianki
SKŁADNIKI
- 250 g krakersów
- 400 g masy kajmakowej o smaku czekoladowym
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 150 g prażonych orzeszków ziemnych, pistacjowych lub laskowych, najlepiej solonych
- 80 g żurawiny
- 80 g rodzynek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawinę i rodzynki drobno siekamy. Orzeszki przekładamy do woreczka foliowego i rozbijamy np.wałkiem na mniejsze kawałki.
- Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Do osobnej miski wkładamy mascarpone i 3/4 masy kajmakowej. Składniki miksujemy do powstania jednolitej masy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły. Na koniec dodajemy żurawinę, rodzynki i połowę orzeszków. Mieszamy jeszcze raz.
- Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, układamy warstwę krakersów (mogą być pokruszone), na nich 1/3 masy z bitą śmietaną, potem znowu – krakersy, masa, krakersy, masa, krakersy. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy pozostałym kajmakiem. Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy resztą orzeszków. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby masa dobrze stężała. Jeśli jednak nie możemy wytrzymać, to jemy je od razu.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na ciasta bez pieczenia