Zapiekany kogel-mogel z owocami z 3 składników. Gotowy z 15 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kogel-mogel to deser, który wiele osób pamięta z beztroskich czasów dzieciństwa. Wystarczyło ubić żółtka z cukrem i pyszny deser był gotowy. Zapiekany kogel-mogel z owocami to szybki deser, który przypomni dawne czasy. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje kwadrans. Oto łatwy i szybki przepis na zapiekany kogel-mogel z owocami. Ten deser z piekarnika urzeknie smakiem.
Zapiekany kogel-mogel z owocami – składniki
Aby przygotować ten doskonały deser na ciepło, potrzebne są proste składniki, które są w sklepach łatwo dostępne. Być może macie je wszystkie w domu, więc zapiekany kogel-mogel możecie zrobić nawet zaraz. Z czego więc zrobić kogel-mogel z owocami z piekarnika?
Na liście składników znalazły się tylko trzy produkty:
- żółtka jaj kurzych – główny składnik deseru
- cukier z prawdziwą wanilią – nadaje słodyczy i waniliowego aromatu
- owoce – sprawdzą się świeże owoce sezonowe lub mrożone
Jak zrobić zapiekany kogel-mogel z owocami?
Przepis na ten obłędny deser w 15 minut jest banalnie prosty. Wystarczy ubić żółtka z cukrem i zalać nimi owoce umieszczone w kokilkach. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem, który w trakcie pieczenia apetycznie się skarmelizuje. Po 10 minutach w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C deser jest gotowy.
Pyszny zapiekany kogel-mogel z owocami można wzbogacić innymi składnikami. Ubite z cukrem żółtka można urozmaicić startą na tarce gorzką czekoladą czy wiórkami kokosowymi. Sprawdzą się drobno posiekane orzechy i suszone owoce jak rodzynki czy żurawina.
Jak podawać zapiekany kogel-mogel z owocami?
Warto wiedzieć, że deser w postaci zapiekanych żółtek z owocami znany był w czasach dwudziestolecia międzywojennego. Serwowano go w wielu renomowanych restauracjach. Dziś smak dawnych czasów można łatwo odtworzyć, przyrządzając domowy kogel-mogel z dodatkiem sezonowych owoców.
Zapiekany kogel-mogel z owocami najlepiej smakuje na ciepło. Dlatego warto podawać go zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu, że robi się go tak prosto i szybko, deser można podawać przez cały rok bez względu na okazję.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka dowolnych owoców
- 2 żółtka dużych jajek
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
dodatkowo:- cukier do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka ubić z cukrem z wanilią na jasną i puszystą masę.
- Do kokilek nałożyć owoce. Większe pokroić w kostkę.
- Wlać ubite żółtka z cukrem. Wierzch delikatnie oprószyć cukrem
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 10 minut.
- Podawać na ciepło na deser.