Zapiekany kogel-mogel z owocami z 3 składników. Gotowy z 15 minut

zapiekany kogel-mogel z owocami
Autor: Shutterstock zapiekany kogel-mogel z owocami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kogel-mogel to deser, który wiele osób pamięta z beztroskich czasów dzieciństwa. Wystarczyło ubić żółtka z cukrem i pyszny deser był gotowy. Zapiekany kogel-mogel z owocami to szybki deser, który przypomni dawne czasy. Przepis jest prosty, a przygotowanie zajmuje kwadrans. Oto łatwy i szybki przepis na zapiekany kogel-mogel z owocami. Ten deser z piekarnika urzeknie smakiem.

Zapiekany kogel-mogel z owocami – składniki

Aby przygotować ten doskonały deser na ciepło, potrzebne są proste składniki, które są w sklepach łatwo dostępne. Być może macie je wszystkie w domu, więc zapiekany kogel-mogel możecie zrobić nawet zaraz. Z czego więc zrobić kogel-mogel z owocami z piekarnika?

Na liście składników znalazły się tylko trzy produkty:

  • żółtka jaj kurzych – główny składnik deseru
  • cukier z prawdziwą wanilią – nadaje słodyczy i waniliowego aromatu
  • owoce – sprawdzą się świeże owoce sezonowe lub mrożone

Jak zrobić zapiekany kogel-mogel z owocami?

Przepis na ten obłędny deser w 15 minut jest banalnie prosty. Wystarczy ubić żółtka z cukrem i zalać nimi owoce umieszczone w kokilkach. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem, który w trakcie pieczenia apetycznie się skarmelizuje. Po 10 minutach w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C deser jest gotowy.

Pyszny zapiekany kogel-mogel z owocami można wzbogacić innymi składnikami. Ubite z cukrem żółtka można urozmaicić startą na tarce gorzką czekoladą czy wiórkami kokosowymi. Sprawdzą się drobno posiekane orzechy i suszone owoce jak rodzynki czy żurawina.

Jak podawać zapiekany kogel-mogel z owocami?

Warto wiedzieć, że deser w postaci zapiekanych żółtek z owocami znany był w czasach dwudziestolecia międzywojennego. Serwowano go w wielu renomowanych restauracjach. Dziś smak dawnych czasów można łatwo odtworzyć, przyrządzając domowy kogel-mogel z dodatkiem sezonowych owoców.

Zapiekany kogel-mogel z owocami najlepiej smakuje na ciepło. Dlatego warto podawać go zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu, że robi się go tak prosto i szybko, deser można podawać przez cały rok bez względu na okazję.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka dowolnych owoców
  • 2 żółtka dużych jajek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • dodatkowo:
  • cukier do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ubić z cukrem z wanilią na jasną i puszystą masę.
  • Do kokilek nałożyć owoce. Większe pokroić w kostkę.
  • Wlać ubite żółtka z cukrem. Wierzch delikatnie oprószyć cukrem
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 10 minut.
  • Podawać na ciepło na deser.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
więcej