Wielkonoc: przepis na babkę z szafranem

2021-03-29
wielkonoc-przepis-na-babke-z-szafranem.jpg
Autor: Thermomix Babka drożdżowa z szafranem zyskuje ciekawy smak i kolor
średni
120 min
4

Zgodnie ze staropolską recepturą dobra babka wielkanocna powinna urosnąć na drożdżach, być żółta od żółtek i szafranu. Dodatkową słodycz zapewniają jej rodzynki i kandyzowana skórka cytrynowa. Sprawdź, jak zrobić pyszną babkę wielkanocną z szafranem.

SKŁADNIKI

  • pół łyżeczki szafranu
  • 30 ml spirytusu
  • 60 g drożdży
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 500 g mąki
  • 12 żółtek
  • 200 g masła
  • sól
  • łyżka cukru wanilinowego lub łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 50-60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 60 g rodzynek
  • masło i mąka do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Szafran zalej spirytusem. Odstaw na godzinę. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dolej ciepłe (ale nie za gorące) mleko, 1/5 mąki (100 g). Połącz. Nakryj bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by zaczyn mógł wyrosnąć. Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masło roztop. Gdy zaczyn podwoi objętość, wmieszaj w niego mąkę, żółtka z cukrem, roztopione masło, szczyptę soli, cukier lub esencję waniliową, skórkę pomarańczową, rodzynki (najlepiej zalane wrzątkiem, a potem odsączone, osuszone, obsypane mąką). Dolej spirytus z szafranem. Wyrób ciasto drewnianą łyżką lub ręką. Gdy nie będzie się już kleić, nabierze sprężystości, znów odstaw do wyrośnięcia. Formy do babek natłuść masłem, posyp mąką. Napełnij ciastem do 1/3 wysokości. Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia. Po godzinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 60 minut.