Wielkonoc: przepis na babkę z szafranem
2021-03-29
średni
120 min
4
Zgodnie ze staropolską recepturą dobra babka wielkanocna powinna urosnąć na drożdżach, być żółta od żółtek i szafranu. Dodatkową słodycz zapewniają jej rodzynki i kandyzowana skórka cytrynowa. Sprawdź, jak zrobić pyszną babkę wielkanocną z szafranem.
SKŁADNIKI
- pół łyżeczki szafranu
- 30 ml spirytusu
- 60 g drożdży
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- 500 g mąki
- 12 żółtek
- 200 g masła
- sól
- łyżka cukru wanilinowego lub łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 50-60 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 60 g rodzynek
- masło i mąka do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szafran zalej spirytusem. Odstaw na godzinę.
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dolej ciepłe (ale nie za gorące) mleko, 1/5 mąki (100 g). Połącz. Nakryj bawełnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by zaczyn mógł wyrosnąć.
Żółtka utrzyj z resztą cukru. Masło roztop.
Gdy zaczyn podwoi objętość, wmieszaj w niego mąkę, żółtka z cukrem, roztopione masło, szczyptę soli, cukier lub esencję waniliową, skórkę pomarańczową, rodzynki (najlepiej zalane wrzątkiem, a potem odsączone, osuszone, obsypane mąką).
Dolej spirytus z szafranem. Wyrób ciasto drewnianą łyżką lub ręką. Gdy nie będzie się już kleić, nabierze sprężystości, znów odstaw do wyrośnięcia.
Formy do babek natłuść masłem, posyp mąką. Napełnij ciastem do 1/3 wysokości. Jeszcze raz odstaw do wyrośnięcia. Po godzinie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 60 minut.