Tiramisu a la Magda Gessler z Trattoria Bandiera Italia w Łodzi
2021-11-23
średni
30 min
4
Przygotowanie tiramisu, włoskiego deseru, wcale nie jest skomplikowane. Co więcej, proponowany przez Magdę Gessler przepis gwarantuje, że tiramisu zawsze się uda. Oto udany przepis na sukces prosto z łódzkiej Pizzeria Famiglia per Amici, która po „Kuchennych Rewolucjach” Magdy Gessler zmieniła nazwę na Trattoria Bandiera Italia.
SKŁADNIKI
- KREM:
- 6 łyżek cukru
- 6 żółtek
- mała torebka cukru wanilinowego
- 500 g serka mascarpone
- BISZKOPT:
- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- POZOSTAŁE:
- kawa
- amaretto / likier kawowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie kremu rozpocznij od wbicia do miski 6 żółtek. Oddziel je starannie od białek. Następnie wsyp cukier i cukier waniliowy. Wszystko ubijaj aż masa zmieni kolor na zbliżony do białego – w ten sposób powstaje tradycyjny kogel-mogel. Po uzyskaniu takiej masy dodaj mascarpone. Najlepiej dodawać po łyżce i ubijać – jest to wygodniejsze i gwarantuje, że w masie nie będzie grudek. Całość miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Biszkopt do deseru możesz upiec samodzielnie lub kupić w sklepie. My polecamy te o podłużnym kształcie – łatwiej ułożyć je w naczyniu o prostokątnym kształcie. Jeżeli chcesz upiec biszkopt to mamy sprawdzony przepis. Blaszkę, w której będziesz piec biszkopt, wyłóż pergaminem (samo dno). Oddziel białka od żółtek – dokładnie. Białka ubij na sztywna pianę. Porcjami dodawaj do niej cukier i dalej ubijaj. Następnie dodawaj żółtka – ale nie wszystkie na raz tylko po kolei, to bardzo ważne.
- Mąkę pszenną przesiej przez sitko i dodaj mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia – wymieszaj. Całość dodaj do ubitej piany z cukrem i żółtkami. Wszystko powoli i delikatnie wymieszaj. Jednolitą masę przelej do blaszki i całość wstaw do w połowie nagrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 160
o C. - Biszkopty namocz w zaparzonej i wystudzonej kawie. Można dodać do niej kieliszek amaretto albo likieru kawowego. Staraj się, aby biszkopty nie połamały się i nie były za bardzo nasączone i mokre. Układaj je w przygotowanej formie. Na pierwszą warstwę biszkoptów połóż krem. Posyp go zmieloną kawą. Na kremie ułóż kolejną warstwę z namoczonymi w kawie biszkoptami. Następnie znowu krem i posyp całość szczelnie, zmielona kawą. Gotowy deser schowaj do lodówki – chłodniejsze tiramisu znacznie lepiej smakuje.