Tarta z truskawkami - prosty przepis na pyszne ciasto
2021-03-29
średni
60 min
4
Sezon na truskawki w pełni - trzeba to wykorzystać. Najlepiej przygotowując szybkie, pyszne ciasto owocowe. Sprawdź, jak zrobić tartę z truskawkami.
SKŁADNIKI
- truskawki - 50 dag
- 20 dag serka homogenizowanego
- 4 łyżki cukru pudru
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- jajko, sól
- polewa: 3 łyżki dżemu z porzeczek, łyżka koniaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z 2 łyżkami cukru pudru i szczyptą soli przesiać. Dodać posiekane masło i jajko, zagnieść ciasto, dodając 3 łyżki wody. Włożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Serek homogenizowany utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru na gładką masę. Wyłożyć na upieczone ciasto, na wierzch położyć truskawki.
W rondelku rozpuścić dżem z porzeczek, dodać koniak, wymieszać i polać owoce.
Całość wstawić na godzinę do lodówki.