Skórki grejpfruta wypełnione pyszną sałatką z truskawkami

Skórki grejpfruta wypełnione pyszną sałatką z truskawkami
Autor: Shutterstock Sałatka owocowa podana w skórkach grejpfruta.
łatwy
15 min
4

Połączenie słodkiego smaku truskawek, miodu i rodzynek z goryczką grejpfrutowego miąższu daje bardzo ciekawe efekty. Całość podkręca likier gruszkowy i pikantny kardamon. Ta sałatka jest banalnie prosta, a jednocześnie oryginalna. Można nią zachwycić gości na przyjęciu lub po prostu zaskoczyć rodzinę.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 grejpfruty
  • 20 truskawek
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • szczypta kardamonu
  • 1 kieliszek likieru gruszkowego
  • listki mięty lub melisy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki opłukać pod bieżąca wodą, zalać w miseczce likierem i odstawić.
  • Grejpfruty sparzyć, przekroić na pół i wyjąć z nich miąższ, oczyścić go z pestek i białych błonek i pokroić w kostkę.
  • Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plastry lub ósemki. Wymieszać z grejpfrutem.
  • Śmietanę wymieszać z miodem i kardamonem, dodać do niej rodzynki z likierem.
  • Na dno wydrążonych skórek z grejpfruta włożyć nieco owoców i zalać je sosem śmietanowym. Na wierzch wyłożyć warstwę owoców i udekorować zielonymi listkami mięty lub melisy.