Skórki grejpfruta wypełnione pyszną sałatką z truskawkami
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Połączenie słodkiego smaku truskawek, miodu i rodzynek z goryczką grejpfrutowego miąższu daje bardzo ciekawe efekty. Całość podkręca likier gruszkowy i pikantny kardamon. Ta sałatka jest banalnie prosta, a jednocześnie oryginalna. Można nią zachwycić gości na przyjęciu lub po prostu zaskoczyć rodzinę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 grejpfruty
- 20 truskawek
- pół szklanki rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- szczypta kardamonu
- 1 kieliszek likieru gruszkowego
- listki mięty lub melisy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki opłukać pod bieżąca wodą, zalać w miseczce likierem i odstawić.
- Grejpfruty sparzyć, przekroić na pół i wyjąć z nich miąższ, oczyścić go z pestek i białych błonek i pokroić w kostkę.
- Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plastry lub ósemki. Wymieszać z grejpfrutem.
- Śmietanę wymieszać z miodem i kardamonem, dodać do niej rodzynki z likierem.
- Na dno wydrążonych skórek z grejpfruta włożyć nieco owoców i zalać je sosem śmietanowym. Na wierzch wyłożyć warstwę owoców i udekorować zielonymi listkami mięty lub melisy.