Placek drożdżowy z serem - jak go upiec?
2021-03-29
średni
60 min
4
Ciasta drożdżowe to jedne z najlepszych wypieków. I jeśli można o słodkościach mówić, że mogą być nietuczące, to właśnie ciasta drożdżowe takie są. Ciasta na bazie drożdży można łączyć z innymi składnikami, czego najlepszym dowodem są makowce, a także z białym serem. Sprawdź, jak to zrobić.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- ½ kg mąki
- 3 dkg drożdży
- 1 jajko, dodatkowo 2-3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 10 dkg masła lub margaryny do pieczenia
- skórka z cytryny wanilia (lub aromat wanilinowy)
- sól
- masa serowa:
- 1/2 kg sera twarogowego półtłustego lub tłustego sernikowego
- 5 dkg masła
- 10-15 dkg cukru
- 2-3 żółtka
- wanilia (lub aromat wanilinowy)
- skórka pomarańczowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy rozczyn z drożdży i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Żółtka ucieramy z cukrem, wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, mleko, skórkę z cytryny, wanilię (lub olejek wanilinowy), szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy ręką, aż składniki połączą się, dodajemy powoli stopiony tłuszcz, wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Masło ucieramy z cukrem i żółtkami (dodając po jednym), łączymy z serem, dodajemy wanilię (olejek) i posiekaną skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki mieszamy.
- 2/3 wyrośniętego ciasta wykładamy do wysmarowanej masłem blachy, powierzchnię wyrównujemy palcami zanurzonymi uprzednio w tłuszczu. Ciasto przykrywamy masą serową.
- Resztę ciasta wykładamy na stolnicę posypaną mąką, krótko wyrabiamy i kształtujemy wałeczki średnicy 0,5 cm. Z wałeczków układamy na masie serowej skośną kratkę.
- Tak przygotowany placek drożdżowy pozostawiamy przykryty lnianą ściereczką do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłym pomieszczeniu. Gdy wyrośnie, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem.
- Placek drożdżowy pieczemy w temperaturze 180-200°C na złoty kolor.