Miodownik z jabłkami - sprawdzony przepis na pyszne ciasto na miodzie

Miodownik z jabłkami
Autor: Shutterstock Miodownik z jabłkami można oprószyć cienką warstwą wiórków kokosowych.
łatwy
60 min
4

Miodownik z jabłkami to ciasto, które nie wymaga dużych umiejętności, a jest bardzo smaczne. Masz ochotę na coś słodkiego - wypróbuj nasz przepis na miodownik z jabłkami!

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80 g płynnego miodu (najlepiej lipowego)
  • 150 g schłodzonego masła
  • 4-5 jabłek średniej wielkości
  •  
  • Polewa miodowa:
  • 3 średniej wielkości jajka 
  • 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej lipowego)
  • cukier waniliowy
  • 125 ml gęstej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, żółtko, szczyptę soli, miód i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
  • Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, formując krawędź.
  • Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry i rozłożyć na cieście.
  • W misce zmiksować jajka, miód, wanilię i śmietanę, aż masa trochę się spieni.
  • Miodową polewą polać ciasto i wstawić do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 170-180 stopni Celsjusza.
  • Piec przez około 30-40 minut.