Miodownik z jabłkami - sprawdzony przepis na pyszne ciasto na miodzie
2021-03-27
łatwy
60 min
4
Miodownik z jabłkami to ciasto, które nie wymaga dużych umiejętności, a jest bardzo smaczne. Masz ochotę na coś słodkiego - wypróbuj nasz przepis na miodownik z jabłkami!
SKŁADNIKI
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 80 g płynnego miodu (najlepiej lipowego)
- 150 g schłodzonego masła
- 4-5 jabłek średniej wielkości
- Polewa miodowa:
- 3 średniej wielkości jajka
- 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej lipowego)
- cukier waniliowy
- 125 ml gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, żółtko, szczyptę soli, miód i pokrojone na kawałki masło. Zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
- Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, formując krawędź.
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plastry i rozłożyć na cieście.
- W misce zmiksować jajka, miód, wanilię i śmietanę, aż masa trochę się spieni.
- Miodową polewą polać ciasto i wstawić do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 170-180 stopni Celsjusza.
- Piec przez około 30-40 minut.