Miodek turecki: krakowski przysmak na Zaduszki

2023-10-31
Miodek turecki: krakowski przysmak na Zaduszki
Autor: Shutterstock Miodek turecki krakowski przysmak, który można kupić pod cmentarnymi bramami w Święto Zmarłych
łatwy
30 min
4

Miodek turecki to rodzaj słodkości tradycyjnie sprzedawany w Krakowie u bram cmentarnych we Wszystkich Świętych oraz w Dzień Zaduszny. Bywa również niekiedy dostępny przy kościołach w czasie jesiennych odpustów.

Miodek turecki ma formę nieregularnych, twardych bryłek o lekko miodowym smaku, które mogą się łamać albo lekko kruszyć, a jego podstawowym składnikiem jest skarmelizowany cukier z dodatkiem olejków aromatycznych i barwników oraz pokruszone orzechy. W klasycznej odmianie o smaku śmietankowym masa karmelowa ma kolor białawy, istnieją jednak i inne rodzaje, zależnie od użytych dodatków smakowych i aromatycznych, np. miodek kakaowy, kawowy czy waniliowy.

Miodek kiedyś na odłupywano z wielkiej bryły, ważono i sprzedawano. Dzisiaj najczęściej sprzedawany jest w gotowych porcjach zawiniętych w rożki z przezroczystej folii, niekiedy w papierowe torebki. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • pół płaskiej łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier wolno karmelizujemy aż zrobi się biały.
  • Dodajemy cukier waniliowy i chwile jeszcze gotujemy. Następnie dodajemy sodę. Ponownie przez chwilę gotujemy.
  • Na koniec dodajemy pokruszone orzechy i wlewamy miód. Wszystko należy dokładnie wymieszać i przelać na blachę, gdzie masa stwardnieje.
  • Rozłupujemy na kawałki i podajemy.
Bakalie – skąd się wzięły, co warto o nich wiedzieć?