Makowiec z masą z białego maku i migdałów
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Biały mak jest uważany za delikatniejszy i smaczniejszy od niebieskiego. Aby się o tym przekonać, trzeba po niego sięgnąć. Proponujemy więc sprawdzony przepis na pyszny makowiec z masą z białego maku i migdałów.
SKŁADNIKI
- Masa:
- pół kg białego maku
- 200 g migdałów
- 6 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 10 łyżek miodu
- 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
- 2 białka
- 2 łyżki tartej bułki
- szczypta soli
- Ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 5 50 g drożdzy
- 150 g masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kwaśniej śmietany
- aromat pomarańczowy
- szczypta soli
- Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny lub pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak opłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.
- Migdały namoczyć w gorącej wodzie na 10 min. Zdjąć z nich skórkę. Mak, migdały i skórkę z pomarańczy zmielić trzykrotnie.
- Do masy makowej dodać miód, bułkę tartą i śmietanę, wymieszać. Dodać ubite na sztywno białka.
- Mąkę z cukrem pudrem, solą i aromatem posiekać na stolnicy. W garnku rozrobić drożdże i śmietanę, następnie dodać jajka oraz żółtka. Wymieszać i dodać do mąki. Wyrobić ciasto.
- Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty. Na każdy wyłożyć po połowie farszu, zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i podwinąć brzegi.
- Ciasta owinąć luźno papierem do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 min. Wystudzić i polać lukrem.