Makowiec z masą z białego maku i migdałów

2021-03-29
Makowiec z białym makiem i migdałami
Autor: Shutterstock Pyszny zwijany makowiec z białym makiem.
łatwy
120 min
4

Biały mak jest uważany za delikatniejszy i smaczniejszy od niebieskiego. Aby się o tym przekonać, trzeba po niego sięgnąć. Proponujemy więc sprawdzony przepis na pyszny makowiec z masą z białego maku i migdałów.

SKŁADNIKI

  • Masa:
  • pół kg białego maku
  • 200 g migdałów
  • 6 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 10 łyżek miodu
  • 3 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 2 białka
  • 2 łyżki tartej bułki
  • szczypta soli
  •  
  • Ciasto:
  • 400 g mąki tortowej
  • 5 50 g drożdzy
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany
  • aromat pomarańczowy
  • szczypta soli
  •  
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny lub pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak opłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Migdały namoczyć w gorącej wodzie na 10 min. Zdjąć z nich skórkę. Mak, migdały i skórkę z pomarańczy zmielić trzykrotnie.
  • Do masy makowej dodać miód, bułkę tartą i śmietanę, wymieszać. Dodać ubite na sztywno białka.
  • Mąkę z cukrem pudrem, solą i aromatem posiekać na stolnicy. W garnku rozrobić drożdże i śmietanę, następnie dodać jajka oraz żółtka. Wymieszać i dodać do mąki. Wyrobić ciasto.
  • Gotowe ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty. Na każdy wyłożyć po połowie farszu, zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu i podwinąć brzegi.
  • Ciasta owinąć luźno papierem do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 45 min. Wystudzić i polać lukrem.