Lody truskawkowe: jak przygotować lody owocowe w domu?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Lody w upalne dni są niezastąpione. Smakują świetnie, a ich wybór jest ogromny. Jednak lody ze sklepu nie zawsze są najlepszej jakości, proponujemy zatem przygotować je samemu w domu. Zobacz przepis na domowe lody truskawkowe.
Lody przygotowuje się najczęściej na bazie mleka czy śmietany. Tak przyrządzone są dość kaloryczne. Proponujemy zatem śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym, który jest delikatniejszy i ma mniej kalorii. Jeśli chcemy zrobić lody na patyku, wystarczy, że mamy specjalne pojemniki (dostępne np. w sklepach Ikea).
Domowe lody truskawkowe
Domowe lody na patyku z mango
Lody z gruszkami
Sorbet malinowy i truskawkowy + wideo
SKŁADNIKI
- 350 g truskawek
- 350 g jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- ok. 6-7 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połowę umytych i oczyszczonych truskawek zmiksować w blenderze dodając łyżkę cukru.
- Pozostałe truskawki pokroić na części.
- Z żółtka i pozostałej części cukru utrzeć masę i zmiksować z jogurtem.
- Pokrojone truskawki dodać do musu truskawkowego i zalać masą jogurtową. Całość wymieszać i wstawić na około godzinę do lodówki.
- Po schłodzeniu masę można przelać do specjalnych pojemniczków, włożyć patyczki i wstawić na około 3 godziny do zamrażalnika.