Fantastyczne jabłka w piwnym cieście
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Znakomite jabłkowe krążki usmażone w puszystym, piwnym cieście. To jedna z wielu wersji jabłek w cieście, pyszna i pachnąca. Dodane do ciasta piwo sprawia, że jest ono niezwykle puszyste i lekkie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 jajka
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- cukier puder
- olej, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać i wymieszać w misce z solą i wymieszanymi z oliwa żółtkami. Ciągle miksując dodawać porcjami piwo i wyrobić gładkie ciasto.
- Jabłka obrać i usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w plastry i posypać cukrem i cynamonem. Ciasto i jabłka przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Plasterki jabłek zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.