Jak przygotować kutię?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Na polskich stołach wigilijnych goszczą grzyby, ryby i kapusta. Dań wigilijnych jest jednak o wiele więcej. Jedną z potraw regionalnych jest kutia. W celu urozmaicenia smaków można śmiało sięgnąć po nasz sprawdzony przepis.
Kutia jest związana z tradycją wschodniosłowiańską. Pojawiała na stołach wigilijnych Ukrainy, Białorusi, Litwy oraz w kuchni kresowej. Jej nazwa pochodzi jednak z greki (kókkos - pestka, ziarno). Kutię robi się z obtłuczonej pszenicy lub kaszy jęczmiennej, do której dodaje się same słodkości - mak, miód, bakalie.
SKŁADNIKI
- Szklanka ziaren pszenicy
- Szklanka maku
- ½ szklanki cukru pudru
- ¼ szklanka zmielonych migdałów
- ½ szklanki rodzynek
- 4 łyżki podsmażonej skórki pomarańczy
- 4 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenicę należy oczyścić, zalać wrzątkiem i odstawić na noc.
- Kolejnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 godzin). Ponownie odcedzić.
- Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zmielić dwukrotnie.
- Połączyć z pszenicą, rozgrzanym miodem i cukrem pudrem. Dodać posiekane bakalie, wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Kutia najlepiej smakuje na zimno. Serwuje się ją w małych miseczkach.