Jak przygotować kutię?

2021-03-29
przepis_na_wigilijne_danie_jak.jpg
Autor: Konrad Kalbarczyk Kutię robi się z obtłuczonej pszenicy lub kaszy jęczmiennej, dodaje się same słodkości - mak, miód, bakalie.
łatwy
30 min
4

Na polskich stołach wigilijnych goszczą grzyby, ryby i kapusta. Dań wigilijnych jest jednak o wiele więcej. Jedną z potraw regionalnych jest kutia. W celu urozmaicenia smaków można śmiało sięgnąć po nasz sprawdzony przepis.

Kutia jest związana z tradycją wschodniosłowiańską. Pojawiała na stołach wigilijnych Ukrainy, Białorusi, Litwy oraz w kuchni kresowej. Jej nazwa pochodzi jednak z greki (kókkos - pestka, ziarno). Kutię robi się z obtłuczonej pszenicy lub kaszy jęczmiennej, do której dodaje się same słodkości - mak, miód, bakalie.

SKŁADNIKI

  • Szklanka ziaren pszenicy
  • Szklanka maku
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ¼ szklanka zmielonych migdałów
  • ½ szklanki rodzynek
  • 4 łyżki podsmażonej skórki pomarańczy
  • 4 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenicę należy oczyścić, zalać wrzątkiem i odstawić na noc.
  • Kolejnego dnia zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości (ok. 3 godzin). Ponownie odcedzić.
  • Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zmielić dwukrotnie.
  • Połączyć z pszenicą, rozgrzanym miodem i cukrem pudrem. Dodać posiekane bakalie, wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Kutia najlepiej smakuje na zimno. Serwuje się ją w małych miseczkach.