Jabłka w kapturkach: przepis na zdrowy deser, który spodoba się wszystkim dzieciom
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jabłka w kapturkach, czyli jabłka na ciepło z dodatkiem cynamonu, rodzynek i włoskich orzechów zmieniają kolor na złoty.
SKŁADNIKI
- 6 kwaskowatych jabłek
- 10-12 dag cukru pudru
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 5 dag masła
- 2 białka jaj
- trochę soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć jabłka i naciąć czubki; starannie wydrążyć owoce.
- Rodzynki i posiekane orzechy wymieszać z cynamonem i częścią cukru pudru. Napełnić nimi jabłka.
- Na wierzch każdego jabłka położyć wiórki masła i skropić je sokiem z cytryny.
- Jabłka ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
- Zapiekać przez 20-25 minut w piekarniku w temperaturze około 200 st. C.
- Ubić białka, dodać do nich 3-4 łyżeczki pozostałego cukru pudru i odrobinę soku z cytryny.
- Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika.
- Na każde nałożyć sporą porcję piany i wstawić jeszcze raz do piekarnika na 2-3 minuty. Gdy kapturki z piany nabiorą złocistego koloru – wyjąć jabłka.
- Podawać gorące.