Gruszka w czekoladzie: przepis na wyrafinowany walentynkowy deser
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Gruszka w czekoladzie podana w artystyczny sposób może stać się królową walentynkowego stołu. Przygotuj ją na walentynkowy deser i pamiętaj, czekolada jest nie tylko smaczna - to także afrodyzjak.
SKŁADNIKI
- 2 gruszki (najlepiej odmiany konferencja)
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- 25 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonek.
- Usuwamy gniazda nasienne.
- Owoce gotujemy na małym ogniu - na parze lub w syropie z wody i cukru - dosyć krótko, aby się nie rozpadły.
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
- Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
- Serwujemy na ciepło.