Gruszka w czekoladzie: przepis na wyrafinowany walentynkowy deser

2021-03-29
Gruszka w czekoladzie
Autor: Shutterstock Gruszka w czekoladzie  to klasyczny francuski deser, a wiadomo, że na miłosnych pokarmach najlepiej znają się Francuzi.
łatwy
20 min
4

Gruszka w czekoladzie podana w artystyczny sposób może stać się królową walentynkowego stołu. Przygotuj ją na walentynkowy deser i pamiętaj, czekolada jest nie tylko smaczna - to także afrodyzjak.

SKŁADNIKI

  • 2 gruszki (najlepiej odmiany konferencja)
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
  • 25 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiając ogonek.
  • Usuwamy gniazda nasienne.
  • Owoce gotujemy na małym ogniu - na parze lub w syropie z wody i cukru - dosyć krótko, aby się nie rozpadły.
  • Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
  • Gorące gruszki polewamy ciepłym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
  • Serwujemy na ciepło.