Goście pukają do drzwi a ty nie masz deseru? Wystarczą 4 składniki, by podbić podniebienia

2025-02-10
Kinga Goldstein
Goście pukają do drzwi a ty nie masz deseru? Wystarczą 4 składniki, by podbić podniebienia
Autor: Shutterstock.com Goście pukają do drzwi a ty nie masz deseru? Wystarczą 4 składniki, by podbić podniebienia
łatwy
25 min
6

Dieta wegetariańska

Nie masz czasu, a chodzi za tobą coś słodkiego? Chyba każdy z nas choć raz był w takiej sytuacji. Na szczęście da się temu łatwo zaradzić. Ten przepis pozwoli szybko i łatwo przygotować przepyszny deser, który zaspokoi apetyt na słodkie. Z tym deserem poradzi sobie każdy.

Co można zrobić na deser na szybko? Ten przysmak sprawdzi się idealnie

Ten przepyszny deser wykorzystuje wyłącznie 4 składniki, a efekt jest niesamowity. W ten prosty sposób mamy idealny deser, nie tylko wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, ale również kiedy mają przyjść do nas goście, a my nie mamy czasu - albo ochoty - szykować wymyślnego deseru.

Połączenie ciasta francuskiego z bananem i czekoladowym kremem zachwyci nawet najwybredniejszych krytyków, a przygotowanie całości nie powinno nam zająć dłużej niż kilka minut. Ten deser jest więc idealny dla każdego, komu z wypiekami jest nie po drodze.

Jaki deser zamiast ciasta? Przygotowanie tego jest szybkie i proste

Wystarczy rozłożyć gotowe ciasto francuskie i obficie posmarować je kremem czekoladowym - może być to taki przygotowany w domu lub kupny, jak nutella. Następnie na to kładziemy obrane cztery banany i zwijamy do środka.

Rulony kroimy w dość grube kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

Ten przepis zawsze warto mieć pod ręką.

SKŁADNIKI

  • 500 gram ciasta francuskiego
  • 200 gramów kremu czekoladowo-orzechowego
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i dość grubo smarujemy naszym kremem czekoladowym.
  • Banany obieramy i układamy na obu stronach ciasta.
  • Banany owijamy ciastem i składamy no środka.
  • Gotowe rulony kroimy na dość grube kawałki. 
  • Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Jajko roztrzepujemy.
  • Nasz deser smarujemy rozbitym jajkiem.
  • Pieczemy 20 minut.
Tort czekoladowo-malinowy
Kinga Goldstein