Cudne lizaki z jadalnymi kwiatami: jak zrobić domowe lizaki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Lizaki z jadalnymi kwiatami są efektowne, ale przede wszystkim smaczne i zdrowe. Nie ma w nich żadnych zbędnych dodatków. Jadalne kwiaty pięknie wyglądają i wybornie smakują. Wypróbuj przepis na ten olśniewający deser. To również świetny pomysł na jadalny prezent dla kogoś kochanego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 cytryny, wyciśnięty sok
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki różnych jadalnych kwiatów lub ich płatków: bratków, ogórecznika, dziurawca, nagietków, nasturcji itp.
- drewniane patyczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier wymieszać z wodą, sokiem cytrynowym.
- Mieszaninę doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Otrzymamy gęsty syrop.
- Wykonać próbę. Do szklanki z zimną wodą upuścić 1 kroplę gorącego syropu. Jeśli kropla pod wpływem zimna zamieni się w twardą kulkę, to znaczy, że syrop jest gotowy.
- Zdjąć z ognia syrop. Dodać ekstrakt wanilii i wymieszać.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć w odstępach kwiaty lub płatki.
- Na każdą porcję kwiatów lub ich płatków wylać po 2 łyżki syropu.
- Na zastygającej masie ułożyć drewniane patyczki. Docisnąć. Tak, aby co najmniej 1,5 cm patyczka zanurzone było w syropie.
- Pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.