Ciasto z ukrytym sercem: walentynkowa niespodzianka dla twojej drugiej połówki
2021-03-29
średni
30 min
4
Ciasto z ukrytym sercem - ten oryginalny deser na każdym robi wrażenie! Wypróbuj metodę ,,przez żołądek do serca" i przygotuj go ukochanemu lub ukochanej na walentynkową kolację.
SKŁADNIKI
- 2 x 200 g kostki margaryny do pieczenia
- 2 x 200 g cukru
- 2 x 4 jajka
- 2 x 300 g mąki pszennej uniwersalnej
- 2 x 100 ml mleka
- czerwony barwnik spożywczy
- Potrzebne będą wykrojnik do ciasta w kształcie serca (szer. 5-6 cm) i prostokątna forma o długości ok. 30 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką formę.
- Utrzyj na gładką masę 200 g margaryny i 200 g cukru.
- Dodaj 4 jajka i stopniowo miksuj.
- W osobnej misce wymieszaj 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli.
- Dodaj 100 ml mleka.
- Zabarw masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacznij od niewielkiej ilości i dodawaj stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru).
- Przełóż masę do przygotowanej formy i piecz przez ok. 55 minut.
- Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy.
- Przełóż na drucianą podstawkę i pozostaw do całkowitego schłodzenia.
- Pokrój ciasto na grube plastry, a z nich wytnij serca.
- Przygotuj masę po raz drugi. Wylej niewielką ilość surowego ciasta na dno przygotowanej formy.
- Ułóż serca blisko siebie w rzędzie i wypełnij formę resztą masy.
- Piecz przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.