Ciasto z ukrytym sercem: walentynkowa niespodzianka dla twojej drugiej połówki

2021-03-29
Sandra Osińska
ciasto z ukrytym sercem - walentynkowa niespodzianka dla twojej drugiej połówki
Autor: mojegotowanie.pl Ciasto z ukrytym sercem - pełen uczucia deser na walentynkową kolację.
średni
30 min
4

Ciasto z ukrytym sercem - ten oryginalny deser na każdym robi wrażenie! Wypróbuj metodę ,,przez żołądek do serca" i przygotuj go ukochanemu lub ukochanej na walentynkową kolację.

 

SKŁADNIKI

  • 2 x 200 g kostki margaryny do pieczenia
  • 2 x 200 g cukru
  • 2 x 4 jajka
  • 2 x 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 x 100 ml mleka
  • czerwony barwnik spożywczy
  • Potrzebne będą wykrojnik do ciasta w kształcie serca (szer. 5-6 cm) i prostokątna forma o długości ok. 30 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  • Nasmaruj tłuszczem i obsyp mąką formę.
  • Utrzyj na gładką masę 200 g margaryny i 200 g cukru.
  • Dodaj 4 jajka i stopniowo miksuj.
  • W osobnej misce wymieszaj 300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli.
  • Dodaj 100 ml mleka.
  • Zabarw masę na czerwono barwnikiem spożywczym (zacznij od niewielkiej ilości i dodawaj stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru).
  • Przełóż masę do przygotowanej formy i piecz przez ok. 55 minut.
  • Pozostaw ciasto do ostygnięcia przez 10 minut, a następnie wyjmij z formy.
  • Przełóż na drucianą podstawkę i pozostaw do całkowitego schłodzenia.
  • Pokrój ciasto na grube plastry, a z nich wytnij serca.
  • Przygotuj masę po raz drugi. Wylej niewielką ilość surowego ciasta na dno przygotowanej formy.
  • Ułóż serca blisko siebie w rzędzie i wypełnij formę resztą masy.
  • Piecz przez ok. 50 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku.
Sandra Osińska