Ciasto gruszkowo-imbirowe
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Przepis na ciasto gruszkowo-imbirowe pochodzi ze starej książki z przepisami kuchni włoskiej. Jest niezwykle aromatyczne i świeże. Przygotowyje się je szybko i bardzo łatwo.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kostka miękkiego masła
- 150 g miałkiego cukru
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 kg gruszek
- 1 łyżka brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 3/4 masła utrzeć cukrem przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, imbirem i jajkami na gładką masę.
- Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 22 cm. Wygładzić wierzch.
- Gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i cienko pokroić w plastry. Ułożyć na cieście i posypać cukrem.
- Resztę masła w formie wiórków położyć na wierzchu ciasta.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 40 min.