Ciasto cytrusowe - słodko-kwaśna delicja

2021-03-29
Ciasto cytrusowe
Autor: Shutterstock Ciasto cytrusowe to kwaśno-słodka propozycja na deser.
łatwy
70 min
4

Ciasto cytrusowe to rewelacyjna propozycja na codzienny deser. Szybkie ciasto ucierane o orzeźwiającej kwaskowej nucie owoców cytrusowych. Pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • pół opakowania proszku do pieczenia
  • 2 pomarańcze
  • cytryna
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawaj po 1 jajku.
  • Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i partiami dosypuj do masy. Wymieszaj delikatnie.
  • Owo9ce wyszoruj i sparz, osusz i zetrzyj z nich skórkę, dodaj do ciasta.
  • Tortownicę wysmaruj margaryną i obsyp bułką, przelej do niej ciasto.
  • Owoce obrać z białych błonę i pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu, całość posypać wiórkami.
  • Ciasto piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.