Ciasto cytrusowe - słodko-kwaśna delicja
2021-03-29

łatwy
70 min
4
Ciasto cytrusowe to rewelacyjna propozycja na codzienny deser. Szybkie ciasto ucierane o orzeźwiającej kwaskowej nucie owoców cytrusowych. Pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 200 g margaryny
- szklanka cukru
- 3 jajka
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 2 pomarańcze
- cytryna
- pół szklanki wiórków kokosowych
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawaj po 1 jajku.
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i partiami dosypuj do masy. Wymieszaj delikatnie.
- Owo9ce wyszoruj i sparz, osusz i zetrzyj z nich skórkę, dodaj do ciasta.
- Tortownicę wysmaruj margaryną i obsyp bułką, przelej do niej ciasto.
- Owoce obrać z białych błonę i pokroić w plastry, ułożyć na wierzchu, całość posypać wiórkami.
- Ciasto piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 40 minut.