Ryba zapiekana we włoskim sosie: przepis na filety rybne
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Ryba zapiekana we włoskim sosie to pomysł na mrożone filety rybne w kostkach. Dzięki dodatkom, kojarzącym się ze słoneczną Italią, zdrowe morskie ryby zyskują na smaku. Na dodatek unikamy w potrawie nadmiaru tłuszczu i niemiłego zapachu smażonych ryb, bo to danie przygotowujemy w piekarniku!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
Kupuj taniej produkty RTV i AGD! Nie przegap atrakcyjnych promocji na MediaMarkt kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 6 kostek mrożonych filetów z morskich ryb
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów bez skórki
- 50 gr oliwek bez pestek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 czerwone papryki
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- przyprawa do ryb
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę zostawić do rozmrożenia na noc w lodówce. Po rozmrożeniu posypać przyprawą do ryb.
- 2 papryki upiec w piekarniku - do zbrązowienia skórki. Gorące zawinąć w folię aluminiową, po ostygnięciu zdjąć przypieczoną cienką skórkę, a następnie zblendować.
- Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę, trzecią paprykę pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć przez 10 minut, podlać bulionem i dusić 10 minut.
- Do duszonej papryki dodać oliwki pokrojone w plasterki, pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odparować aż sos zgęstnieje, dodać zblendowane papryki.
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć rybę i polac przygotowanym sosem. Zapiekać ok. 30 minut.