Ryba w delikatnej migdałowo-cytrynowej panierce

ryba w migadlowo-cytrynowej panierce.jpg
Autor: Shutterstock Ryba w migdałowo cytrynowej panierce jest delikatna i pachnąca.
łatwy
30 min
4

Ryba w delikatnej migdałowo-cytrynowej panierce to super sposób na pyszną rybę do obiadu. Dzięki temu, że nie uzywamy do panierki maki pszennej ani tartej bułki taki obiad mogą zjeść również osoby na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej czy bezglutenowej. 

SKŁADNIKI

  • 2 filety rybne
  • sól, biały pieprz
  • sok z cytryny
  • 2 nieduże jajka
  • 3 łyżki mąki migdałowej /mielonych migdałów
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę osusz, delikatnie przypraw, pokrój na nieduże kawałki, aby szybciej się usmażyła. Odłóż na chwilę.
  • Jajka rozkłóć w płaskim naczyniu z odrobinką zimnej wody i kilkoma kroplami soku z cytryny z cytryny.
  • Na drugi talerz wysyp mąkę migdałową. Jeśli jej nie masz, może użyć migdałów zmielonych w młynku do kawy - to właściwie to samo.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Panieruj rybę w cytrynowych jajkach, a następnie w mące migdałowej. Smaż na średnim ogniu na złoto z obu stron.
  • Rybę można też ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić na 20 minut do piekarnika. Efekt będzie jeszcze lepszy.
  •  
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej