Ryba pieczona z pomidorkami cherry
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ryba pieczona z pomidorkami cherry jest soczysta i pyszna. I do tego tak łatwa, że nawet kucharz z bardzo małym doświadczeniem poradzi sobie doskonale z jej przygotowaniem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z białej ryby morskiej bez skóry, morszczuka lub mintaja albo dorsza
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 g drobnych pomidorków koktajlowych lub cherry lub śliwkowych
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie do zapiekania posmarować oliwą
- Na dnie naczynia ułożyć filety rybne. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
- Rybę posypać posiekaną bazylią.
- Na wierzchu ułożyć pomidorki i również skropić je oliwą.
- Naczynie przykryć pokrywką lub okryć folią.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 15-20 minut w zależności od grubości filetu.