Ryba pieczona z pomidorkami cherry

2021-03-29
Ryba pieczona z pomidorkami cherry
Autor: Shutterstock Łatwy przepis na idealną rybę
łatwy
15 min
4

Ryba pieczona z pomidorkami cherry jest soczysta i pyszna. I do tego tak łatwa, że nawet kucharz z bardzo małym doświadczeniem poradzi sobie doskonale z jej przygotowaniem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z białej ryby morskiej bez skóry, morszczuka lub mintaja albo dorsza
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g drobnych pomidorków koktajlowych lub cherry lub śliwkowych
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naczynie do zapiekania posmarować oliwą
  • Na dnie naczynia ułożyć filety rybne. Przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
  • Rybę posypać posiekaną bazylią.
  • Na wierzchu ułożyć pomidorki i również skropić je oliwą.
  • Naczynie przykryć pokrywką lub okryć folią.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 15-20 minut w zależności od grubości filetu.