Ryba pieczona z pieczarkami: przepis dietetyczny
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ryba pieczona z pieczarkami to prosty przepis na dietetyczny obiad. W przepisie można wykorzystać każdy rodzaj ryby słodkowodnej lub morskiej. Pieczony filet rybny z warzywami będzie smakował każdemu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g filetu z ryby
- ok. 2 łyżki soku z cytryny
- 300 g pieczarek, białych lub brunatnych
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 por, biała część
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy do smaku: sól, biały pieprz, tymianek
- ok. 200 g pieczarek lub świeżych grzybów lub 20 g suszonych grzybów
- 200 ml bulionu warzywnego lub grzybowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut.
- Pieczarki pokroić na cztery części, marchewki na grubsze plasterki, cebulę w piórka, pora na krążki lub kawałki.
- Na dno naczynia do zapiekania wylać łyżkę oliwy, rozsmarować na dnie.
- Ułożyć rybę.
- Warzywa skropić łyżką oliwy i posypać przyprawami, wymieszać i ułożyć na rybie.
- Naczynie z rybą i pieczarkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut. Po 30 minutach polać bulionem.
- Podawać z ziemniakami puree i surówką z marchewki.