Rewelacyjny mintaj w aromatycznym sosie śmietanowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Rewelacyjny mintaj w aromatycznym sosie śmietanowym to pyszne danie obiadowe. Delikatne mięso ryby i cudowny aksamitny sos śmietanowy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mintaja
- 400 g śmietany 30% tłuszczu
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 marchew
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na porcje. Posolić i popieprzyć.
- Śmietanę wymieszać z czosnkiem, kurkumą, solą i pieprzem.
- Marchew oczyścić i pokroić na plasterki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać marchew i usmażyć. Zdjąć z patelni.
- Rybę panierować w mące i rumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
- Na wierzch wyłożyć obsmażoną marchewkę, polać śmietaną z przyprawami.
- Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Dusić około 15 minut.
- Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki.