Płocie z piekarnika: przepis na pieczone płotki
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Płocie z piekarnika to najłatwiejszy przepis na pieczone płotki bez tłuszczu, bez kłopotu i bez dymu. Płoć to jeden gatunków ryb słodkowodnych, powszechnie dostępny wszędzie tam gdzie występują jeziora. Chrupiące rybki są pyszne i doskonale nadają się na wakacyjny posiłek w gronie rodziny lub jako przekąska wśród przyjaciół. Idealne na imprezy na świeżym powietrzu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 kg oczyszczonych płoci
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 cytryna
- 4 gałązki z pomidorkami
- 4 łyżki oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płocie natrzeć solą i pieprzem. Wnętrze brzuszka przyprawić tymiankiem.
- Cytrynę pokroić na cienkie plasterki.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry cytryny, na nich przyprawione ryby. Obok rybich tuszek położyć gałązki pomidorów. Wszystkie składniki skropić olejem lub oliwą.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.