Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpianaku
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Pieczona ryba w brązowym maśle podawana z sałatką ze szpinakiem to znakomita propozycja na rybny obiad. Brązowe masło nadaje delikatnej rybie wyjątkowego aromatu, a sałatka ze świeżych warzyw dopełnia całość.
SKŁADNIKI
- 2 filety z białej ryby
- 2 łyżki masła
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 cytryny pokrojone w ćwiartki
- pęczek świeżego szpinaku
- mozzarella w kulkach
- 6 pomidorów koktajlowych
- zmiażdżony ząbek czosnku
- szczypta oregano
- sos winegret
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sałatka: umyj liście szpinaku. Przekrój pomidory na pół. Wymieszaj składniki wraz z kulkami mozzarelli, czosnkiem i oregano. Dopraw solą. Skrop sałatkę sosem winegret. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Ryba: rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Posyp filety solą i pieprzem. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz 10 minut.
- Na patelni rozgrzej masło. Smaż je na małym ogniu aż osiągnie brązowy kolor. Cały czas mieszaj.
- Wyjmij filety z piekarnika i wyłóż na talerze. Polej je ciemnym masłem i posyp świeżą bazylią.
- Serwuj z ćwiartkami cytryny i przygotowaną sałatką.