Łosoś pieczony, na purre z zielonego groszku

2021-03-29
Łosoś pieczony, na purre z zielonego groszku
Autor: Shutterstock Łosoś z zielonym puree to prawdziwy poemat smaku
łatwy
40 min
4

Łosoś. Lubią go wszyscy, jest bardzo zdrowy i smaczny. Jego kolor pięknie prezentuje się na talerzu, a przygotowanie potrawy zajmuje mało czasu. Poznaj najlepszy przepis na pysznego łososia!

SKŁADNIKI

  • 2 dzwonka świeżego łososia
  • świeże zioła: listki tymianku, bazylii, oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz sól
  • folia aluminiowa
  •  
  • Na puree z zielonego groszku:
  • 1/4 cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
  • masło (15g)
  • 1 filiżanka świeżego, łuskanego lub mrożonego groszku 
  • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
  • 1 filiżanka wody
  • 1 łyżka kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczamy płaty łososia, obsypujemy solą, najlepiej morską. Kładziemy na folii i układamy listki ulubionych ziół, kropimy cytryną i lejemy oliwę z oliwek. Robimy paczuszkę i wkładamy do lodówki, aby ryba przeszła przyprawami.
  • Po ok. 2 godzinach wyjmujemy, otwieramy i zabieramy listki ziół - podczas pieczenia mogą się spalić. Zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C, na ok. 20 - 25 minut.
  • Podczas pieczenia podsmażamy cebulę na rozgrzanym maśle, dodajemy groszek, sałatę i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż groszek będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę. Na koniec mieszamy ze śmietanką.
  • Upieczonego łososia wyjmujemy z folli i układamy na puree z zielonego groszku.  


Redakcja
więcej