Łosoś pieczony, na purre z zielonego groszku
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Łosoś. Lubią go wszyscy, jest bardzo zdrowy i smaczny. Jego kolor pięknie prezentuje się na talerzu, a przygotowanie potrawy zajmuje mało czasu. Poznaj najlepszy przepis na pysznego łososia!
SKŁADNIKI
- 2 dzwonka świeżego łososia
- świeże zioła: listki tymianku, bazylii, oregano
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz sól
- folia aluminiowa
- Na puree z zielonego groszku:
- 1/4 cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
- masło (15g)
- 1 filiżanka świeżego, łuskanego lub mrożonego groszku
- kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
- 1 filiżanka wody
- 1 łyżka kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczamy płaty łososia, obsypujemy solą, najlepiej morską. Kładziemy na folii i układamy listki ulubionych ziół, kropimy cytryną i lejemy oliwę z oliwek. Robimy paczuszkę i wkładamy do lodówki, aby ryba przeszła przyprawami.
- Po ok. 2 godzinach wyjmujemy, otwieramy i zabieramy listki ziół - podczas pieczenia mogą się spalić. Zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C, na ok. 20 - 25 minut.
- Podczas pieczenia podsmażamy cebulę na rozgrzanym maśle, dodajemy groszek, sałatę i smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż groszek będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę. Na koniec mieszamy ze śmietanką.
- Upieczonego łososia wyjmujemy z folli i układamy na puree z zielonego groszku.