Krewetki w orientalnej marynacie z grilla
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Już jakiś czas temu do Polski dotarła moda na grillowanie owoców morza. Pokochaliśmy te egzotyczne przysmaki i nie chcemy się z nimi rozstawać także podczas grillowania na świeżym powietrzu. Mówimy, jak przyrządzić mini-szaszłyki krewetkowe w orientalnej marynacie!
SKŁADNIKI
- 16 średnich krewetek (mrożonych i obranych)
- czerwona papryka
- szpadki do nabijania krewetek i papryki
- Marynata:
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy
- łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki płynnego miodu
- ząbek czosnku
- mały kawałek imbiru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z dwiema łyżkami zimnej wody, winem i sokiem z pomarańczy. Dodaj następnie miód, przecier pomidorowy, skórkę pomarańczy, sól i paprykę. Posiekaj drobno czosnek i imbir, dodaj je do marynaty.
- Rozmrożone krewetki włóż do głębokiego naczynia, zalej przygotowana marynatą dokładnie przykryj i odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Paprykę umyj usuń gniazdo nasienne i białe błonki i pokrój na 16 równych kawałków.
- Krewetki odsącz delikatnie z marynaty, nabij na szpadki (po 4 sztuki na każdą), przekładając je kawałkami papryki. Szaszłyki należy smażyć 6-8 minut na dobrze rozgrzanym grillu, często je obracając - krewetki powinny być równomiernie zarumienione z każdej strony.
- Danie należy podawać z pieczywem i lampka białego wina, pamiętając jednak by było wytrawne, ponieważ takie najlepiej łączy się z delikatnym smakiem owoców morza.