Krewetki na maśle z kaszą bulgur z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Krewetki na maśle podane na kaszy bulgur to niezwykle delikatne , a jednocześnie pyszne danie. Przepis na tę harmonię smaków przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Jedna porcja ma 300 kcal.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (90g) krewetek koktajlowych
- 15 g masła
- sok z połowy cytryny
- 1 duża garść natki pietruszki
- 30 g suchej kaszy bulgur
- 1 duży ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krewetki umyć, osuszyć.
- Na rozgrzanym maśle podsmażyć na złoto rozdrobniony przez praskę czosnek.
- Dodać krewetki i podsmażać je około 7 - 8 minut.
- Pod koniec smażenia dodać do krewetek posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z cytryny.
- Danie podawać na ugotowanej kaszy.