Kotlety z dorsza: przepis na rybne kotlety
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kotlety z dorsza wybornie smakują z frytkami, sosem tatarskim lub surówką z kiszonej kapusty. Dorsz ma białe delikatne mięso i jest źródłem wartościowego, lekkostrawnego białka. Mięso z dorsza dostarcza cennej witaminy B12 oraz dwóch ważnych pierwiastków, których zwykle mamy zbyt mało: jodu i selenu. Ryba jest wskazana dla kobiet w ciąży i zalecana osobom ze schorzeniami tarczycy.
SKŁADNIKI
- 1 kg ryb filetów z dorsza lub innej ryby morskiej, mogą być również kostki rybne
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej pszennej
- oraz tarta bułka do obtaczania
- sól i pieprz od smaku
- posiekana drobno natka pietruszki lub koperku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby rozmrozić (jeśli są zamarznięte). Jeśli świeże to opłukać pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
- Masę rybną przełożyć do miski, dodać jaja, dodać bułkę tartą, ilość bułki zależy od konsystencji mięsa.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym lub białym oraz posiekaną natką pietruszki. Wyrobić ręką.
- Odstawić na 15 minut. Po tym czasie widać jaka jest konsystencja masy. Jeśli zbyt rzadka do formowania, można dodać bułkę tartą, jeśli dodaliście na początku tylko kilka łyżek bułki.
- Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na złoto z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem.
- Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami lub kluskami.