Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi to znakomity sposób podania tej smacznej ryby, który możemy wykorzystać nie tylko w Wigilię.
Zobacz, jak przygotować karpia do pieczenia:
SKŁADNIKI
- 1,5 - 1,8 kg karpia z głową, sprawionego i oskrobanego z łuski
- 700 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karpia natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Do wnętrz karpia włożyć cebulę pokrojoną w krążki. Ostawić na 30 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki grubości około 3 mm. Plasterki wypłukać we wrzątku. Osuszyć. Skropić olejem, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć na zakładkę plasterki ziemniaka. Na nich ułożyć karpia oraz pozostałe krążki cebuli.
- Blachę wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C.