Filety z soli ze szpinakiem i serem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sola, szpinak, starty żółty ser i pieczone ziemniaczki - zapiekanka wcale nie musi być mięsna.
SKŁADNIKI
- 4 filety z soli
- paczka mrożonego szpinaku
- 3 łyżki startego żółtego sera
- ząbek czosnku
- vegeta
- mąka do panierowania
- masło i mąka na zasmażkę
- olej do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłukane i odsączone filety posypać z obu stron vegetą i odstawić na 10 minut.
- Szpinak podgrzać w rondelku z roztartym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać trochę masła.
- Na małej patelni przygotować zasmażkę z mąki oraz masła i dodać ją do szpinaku.
- Obtoczone w mące filety usmażyć na patelni w dużej ilości oleju.
- Usmażoną rybę przełożyć na blachę, nałożyć na każdy z filetów porcję szpinaku i posypać go startym żółtym serem.
- Zapiekać w piekarniku około 10 minut w temperaturze 220°C.
- Podawać z frytkami lub ziemniakami.