Filety z soli ze szpinakiem i serem

2021-03-29
Filety z soli ze szpinakiem i serem
Autor: Shutterstock Filety można ułożyć w indywidualnych naczyniach do zapiekania
łatwy
30 min
4

Sola, szpinak, starty żółty ser i pieczone ziemniaczki - zapiekanka wcale nie musi być mięsna.

SKŁADNIKI

  • 4 filety z soli
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • ząbek czosnku
  • vegeta
  • mąka do panierowania
  • masło i mąka na zasmażkę
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukane i odsączone filety posypać z obu stron vegetą i odstawić na 10 minut.
  • Szpinak podgrzać w rondelku z roztartym czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać trochę masła.
  • Na małej patelni przygotować zasmażkę z mąki oraz masła i dodać ją do szpinaku.
  • Obtoczone w mące filety usmażyć na patelni w dużej ilości oleju.
  • Usmażoną rybę przełożyć na blachę, nałożyć na każdy z filetów porcję szpinaku i posypać go startym żółtym serem.
  • Zapiekać w piekarniku około 10 minut w temperaturze 220°C.
  • Podawać z frytkami lub ziemniakami.
Redakcja
więcej