Dorada z grilla. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Dorada z grilla podana z gniecionymi młodymi ziemniakami z tymiankiem i nowalijkami z patelni z masłem to przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe proponuje gotujący gość PnŚ.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”
SKŁADNIKI
- 3 duże świeże dorady patroszone,
- 100 g masła,
- sól,
- 1 pęczek świeżego tymianku,
- 1 kg młodych małych ziemniaczków,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 1 pęczek boćwinki,
- 1 pęczek młodej marchewki,
- 2 fenkuły,
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dorady obierz z łuski, umyj, osusz i wytnij z nich filety. Delikatnie skrop olejem i posól.
- Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Wyjmij z wody i odparuj, dodaj połowę masła, szczyty tymianku i całość delikatnie rozgnieć widelcem, dopraw solą. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki.
- Umyj boćwinkę, pokrój w grubą kostkę wraz z liśćmi i posól.
- Marchewkę wyszoruj, pokrój w grube słupki.
- Rozgrzej na patelni olej i wrzuć marchewkę, po około 1 minucie rzodkiewki a następnie boćwinkę.
- Całość lekko posól, dodaj szczyty z fenkuła i resztę masła. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Grilluj rybę na rozgrzanym grillu.
- Układaj ziemniaki, rybę i całość polej nowalijkami w maśle.