Ziemniaczany garnek z kiełbasą. Prosty obiad z szybkowara lub piekarnika

ziemniaczany garnek z kiełbasą
Autor: Shutterstock Ziemniaczany garnek z kiełbasą to smakowita potrawa z piekarnika lub szybkowara.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

To danie składa się z prostych składników, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie lub na bazarku. Jest pyszne, aromatyczne i sycące. Dodatkową zaletą tej potrawy jest to, że można ją zrobić w i piekarniku, i w szybkowarze. Oto sprawdzony przepis na ziemniaczany garnek z kiełbasą.

Ziemniaczany garnek z kiełbasą z piekarnika

Do dużej formy do zapiekania należy przełożyć odpowiednio pokrojone warzywa, kiełbasę i boczek. Następnie wlewa się bulion warzywny i doprawia. Formę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 200 stopni C przez około 60 minut. Od czasu do czasu można zamieszać.

Ziemniaczany garnek z kiełbasą z szybkowaru

Składniki układa się warstwami w szybkowarze. Najpierw należy ułożyć ziemniaki, a na nich kiełbasę i boczek, marchewki, cebulę i czosnek. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu warzywnego i dodanie przypraw. Garnek należy przykryć, ustawić odpowiedni program i gotować w szybkowarze przez 45 minut. Na koniec danie trzeba odparować i można podawać

Przepis na ziemniaczany garnek z kiełbasą

  • To danie proste, które jest pełne smaku i nasyci każdego głodomora. Przepis jest naprawdę łatwy.
  • Czas przygotowania nie jest długi. Wystarczy pokroić składniki, przełożyć je do formy lub szybkowara i po godzinie pyszny posiłek dla całej rodziny.
  • Na liście składników znajdują się warzywa, kiełbasa i boczek oraz przyprawy. Wszystkie produkty są dostępne w sklepach przez cały rok.
  • Ziemniaczany garnek z kiełbasą to dobry pomysł na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i produktów nie trzeba będzie wyrzucać.
  • Do garnka można dodać inne warzywa jak pietruszka, zielony groszek, kapusta, cukinia czy por.
  • Smak potrawy podkreślą świeże zioła. Można dodać natkę pietruszki, koperek, bazylię lub majeranek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 400 g kiełbasy wieprzowej
  • 50 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do szybkowara lub formy do zapiekania włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki lub większe kawałki kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. Na wędlinach ułożyć obraną i pokrojoną plasterki marchewkę, pokrojone w piórka cebule i całe ząbki czosnku. Wlać bulion warzywny i doprawić sodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem.
  • Przykryć pokrywą i ustawić program gotowania pod ciśnieniem na 45 minut. Po tym czasie włączyć odpuszczanie pary przez 10 minut. Można też użyć piekarnika. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 60 minut.
  • Podawać od razu posypane drobno posiekaną natką pietruszki oraz z ulubioną surówką.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej