Ziemniaczany garnek z kiełbasą. Prosty obiad z szybkowara lub piekarnika
Dieta bezglutenowa
To danie składa się z prostych składników, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie lub na bazarku. Jest pyszne, aromatyczne i sycące. Dodatkową zaletą tej potrawy jest to, że można ją zrobić w i piekarniku, i w szybkowarze. Oto sprawdzony przepis na ziemniaczany garnek z kiełbasą.
Ziemniaczany garnek z kiełbasą z piekarnika
Do dużej formy do zapiekania należy przełożyć odpowiednio pokrojone warzywa, kiełbasę i boczek. Następnie wlewa się bulion warzywny i doprawia. Formę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 200 stopni C przez około 60 minut. Od czasu do czasu można zamieszać.
Ziemniaczany garnek z kiełbasą z szybkowaru
Składniki układa się warstwami w szybkowarze. Najpierw należy ułożyć ziemniaki, a na nich kiełbasę i boczek, marchewki, cebulę i czosnek. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu warzywnego i dodanie przypraw. Garnek należy przykryć, ustawić odpowiedni program i gotować w szybkowarze przez 45 minut. Na koniec danie trzeba odparować i można podawać
Przepis na ziemniaczany garnek z kiełbasą
- To danie proste, które jest pełne smaku i nasyci każdego głodomora. Przepis jest naprawdę łatwy.
- Czas przygotowania nie jest długi. Wystarczy pokroić składniki, przełożyć je do formy lub szybkowara i po godzinie pyszny posiłek dla całej rodziny.
- Na liście składników znajdują się warzywa, kiełbasa i boczek oraz przyprawy. Wszystkie produkty są dostępne w sklepach przez cały rok.
- Ziemniaczany garnek z kiełbasą to dobry pomysł na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje i produktów nie trzeba będzie wyrzucać.
- Do garnka można dodać inne warzywa jak pietruszka, zielony groszek, kapusta, cukinia czy por.
- Smak potrawy podkreślą świeże zioła. Można dodać natkę pietruszki, koperek, bazylię lub majeranek.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 400 g kiełbasy wieprzowej
- 50 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szybkowara lub formy do zapiekania włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Na nich ułożyć pokrojoną w plasterki lub większe kawałki kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. Na wędlinach ułożyć obraną i pokrojoną plasterki marchewkę, pokrojone w piórka cebule i całe ząbki czosnku. Wlać bulion warzywny i doprawić sodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem.
- Przykryć pokrywą i ustawić program gotowania pod ciśnieniem na 45 minut. Po tym czasie włączyć odpuszczanie pary przez 10 minut. Można też użyć piekarnika. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 60 minut.
- Podawać od razu posypane drobno posiekaną natką pietruszki oraz z ulubioną surówką.