Ziemniaczane placki z bakłażanem, fasolą i bekonem: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zastanawiasz się co zabrać na lunch do pracy? Zamiast popularnych kanapek proponujemy przygotowanie placków, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajemy przepis na pyszne placki z bakłażanem, fasolą i bekonem.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- ok. 150 g ziemniaków
- 20 g drożdży
- 1 jajo
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- FARSZ:
- 1 średni bakłażan
- 5 plastrów bekonu
- 1 średnia cebula
- 100 g ugotowanej fasoli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.
- W tym czasie przygotować zaczyn. Do miseczki wlać pół szklanki ciepłej wody dodać drożdże.
- Do ziemniaków dodać drożdże i mąkę. Wyrobić ciasto i doprawić gałką i solą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min.)
- Cebulę pokroić w piórka, a bakłażana w kostkę. Warzywa (łącznie z fasolą) podsmażyć na oleju. Na oddzielnej patelni zarumienić boczek i dodać do warzyw.
- Placki smażyć z 2 stron na złoto, podawać polane warzywnym sosem.