Ziemniaczane placki z bakłażanem, fasolą i bekonem: jak zrobić?

2021-03-29
dania_na_piknik_jak_zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne placuszki z fasolą.
łatwy
40 min
4

Zastanawiasz się co zabrać na lunch do pracy? Zamiast popularnych kanapek proponujemy przygotowanie placków, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podajemy przepis na pyszne placki z bakłażanem, fasolą i bekonem.

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki pszennej
  • ok. 150 g ziemniaków
  • 20 g drożdży
  • 1 jajo
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  •  
  • FARSZ:
  • 1 średni bakłażan
  • 5 plastrów bekonu
  • 1 średnia cebula
  • 100 g ugotowanej fasoli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce.
  • W tym czasie przygotować zaczyn. Do miseczki wlać pół szklanki ciepłej wody dodać drożdże.
  • Do ziemniaków dodać drożdże i mąkę. Wyrobić ciasto i doprawić gałką i solą. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 min.)
  • Cebulę pokroić w piórka, a bakłażana w kostkę. Warzywa (łącznie z fasolą) podsmażyć na oleju. Na oddzielnej patelni zarumienić boczek i dodać do warzyw.
  • Placki smażyć z 2 stron na złoto, podawać polane warzywnym sosem.