Zapiekanka z cukinii i kurczaka - poezja smaku z piekarnika

Zapiekanka z cukinii i kurczaka - poezja smaku z piekarnika
Autor: Shutterstock Lekki letni obiad - cały z piekarnika
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka z cukinii i kurczaka to idealne danie na letnie dnia, kiedy mamy chęć na inne zajęcia niż stanie przy kuchni. Dzięki temu przepisowi jednocześnie przygotowujemy więc w piekarniku cały obiad - lekkostrawny, pożywny, pełen smaku i nie obciążający zbytnio kieszeni.

SKŁADNIKI

  • 500-600 g piersi kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 200 g tartej mozzarell
  • i250 g pomidorków koktajlowych
  • olej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka pokroić na kawałki równej wielkości, doprawić solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę do zeszklenia, a następnie dodać kurczaka. Smażyć, aż mięso przestanie być surowe z wierzchu.
  • Cukinię pokroić w półplasterki.
  • Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dnie położyć podsmażonego kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószyć ziołami prowansalskimi.
  • Jajka i śmietanę wymieszać widelcem lub kuchenną rózgą, doprawić solą oraz pieprzem. Masą zalać zapiekankę.
  • Wierzch posypać tartym serem i ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
  • Zapiekankę podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasze przepisy na inne zapiekanki warzywne

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej