Zapiekanka z cukinii i kurczaka - poezja smaku z piekarnika
2022-08-11
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka z cukinii i kurczaka to idealne danie na letnie dnia, kiedy mamy chęć na inne zajęcia niż stanie przy kuchni. Dzięki temu przepisowi jednocześnie przygotowujemy więc w piekarniku cały obiad - lekkostrawny, pożywny, pełen smaku i nie obciążający zbytnio kieszeni.
SKŁADNIKI
- 500-600 g piersi kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 cukinie
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 200 g tartej mozzarell
- i250 g pomidorków koktajlowych
- olej
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka pokroić na kawałki równej wielkości, doprawić solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć cebulę do zeszklenia, a następnie dodać kurczaka. Smażyć, aż mięso przestanie być surowe z wierzchu.
- Cukinię pokroić w półplasterki.
- Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dnie położyć podsmażonego kurczaka z cebulą oraz cukinię. Wierzch oprószyć ziołami prowansalskimi.
- Jajka i śmietanę wymieszać widelcem lub kuchenną rózgą, doprawić solą oraz pieprzem. Masą zalać zapiekankę.
- Wierzch posypać tartym serem i ozdobić pomidorkami koktajlowymi. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
- Zapiekankę podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasze przepisy na inne zapiekanki warzywne