Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym: przepis na smaczny obiad

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym: przepis na smaczny obiad
Autor: Shutterstock Zapiekanka ryżowa smakuje małym i dużym członkom rodziny
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym to danie, które smakuje wszystkim. Na dodatek niezbyt kosztowne, łatwe do przygotowania i  nadające się do odgrzewania - czego chcieć więcej?

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego, np. z indyka
  • 2 torebki ryżu
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • biała część pora
  • 200 g sera żółtego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pora pokrojonego w półplasterki i chwilę smażymy.
  • Dodajemy mięso, przyprawiamy przyprawami i smażymy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy.
  • Paprykę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy warstwami: cienką warstwę ryżu, mięso mielone z warzywami, paprykę, kolejną warstwę ryżu, ser.
  • Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej