Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym: przepis na smaczny obiad
2022-05-26
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym to danie, które smakuje wszystkim. Na dodatek niezbyt kosztowne, łatwe do przygotowania i nadające się do odgrzewania - czego chcieć więcej?
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego, np. z indyka
- 2 torebki ryżu
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- biała część pora
- 200 g sera żółtego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawa do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pora pokrojonego w półplasterki i chwilę smażymy.
- Dodajemy mięso, przyprawiamy przyprawami i smażymy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Chwilę podduszamy.
- Paprykę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy warstwami: cienką warstwę ryżu, mięso mielone z warzywami, paprykę, kolejną warstwę ryżu, ser.
- Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego