Zapiekanka palce lizać - kilka łatwo dostępnych składników i gotowe!
2022-01-26
łatwy
30 min
4
Ta zapiekanka to danie niedrogie, łatwe do przygotowania, sycące i przede wszystkim - palce lizać! Uda się każdemu!
SKŁADNIKI
- 250 g tortellini z grzybami
- 250 g pieczarek
- 250 g wędliny drobiowej
- 250 ml śmietany 18%
- 250 g żółtego sera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu
- sól i pieprz
- łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierożki tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W czasie gdy pierożki się gotują, cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody.
- Wędlinę drobiową pokroić w kostkę, dodać do pieczarek i cebuli. Całość doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Śmietanę zmieszać z 2 łyżkami ketchupu i dodać do farszu.
- Dodać ugotowane pierożki tortellini, posypać startym na tarce serem żółtym, delikatnie wymieszać.
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?