Zapiekanka palce lizać - kilka łatwo dostępnych składników i gotowe!

Zapiekanka palce lizać - kilka łatwo dostępnych składników i gotowe!
Autor: Shutterstock Sycąca zapiekanka palce lizać z kilku łatwo dostępnych składników
łatwy
30 min
4

Ta zapiekanka to danie niedrogie, łatwe do przygotowania, sycące i przede wszystkim - palce lizać! Uda się każdemu!

SKŁADNIKI

  • 250 g tortellini z grzybami
  • 250 g pieczarek
  • 250 g wędliny drobiowej
  • 250 ml śmietany 18%
  • 250 g żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierożki tortellini ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W czasie gdy pierożki się gotują, cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dusić do odparowania wody.
  • Wędlinę drobiową pokroić w kostkę, dodać do pieczarek i cebuli. Całość doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
  • Śmietanę zmieszać z 2 łyżkami ketchupu i dodać do farszu.
  • Dodać ugotowane pierożki tortellini, posypać startym na tarce serem żółtym, delikatnie wymieszać.
  • Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, grzanie góra-dół.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zobacz nasze inne przepisy na dania z pieczarkami!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej