Zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Pyszny obiad w stylu zero waste

2023-01-04 17:22

Pełna smakowitych składników zapiekanka to pomysł na obiad w duchu filozofii zero waste. Do przygotowania tego pysznego dania można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce w lodówce, a na ich wykorzystanie brakuje pomysłów. Podpowiadamy, co zrobić, aby jedzenie się nie zmarnowało. Oto łatwy przepis na zapiekankę makaronową.

zapiekanka makaronowa z kiełbasą

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock
łatwy
50 min
4

Jak zrobić zapiekankę makaronową?

Przyrządzenie dania zaczyna się od ugotowania makaronu, chyba że używa się tego, który został z innego obiadu. Na patelni smaży się cebulę, paprykę i kiełbasę. Z krojonych pomidorów robi się aromatyczny sos z dodatkiem ziół i czosnku. Makaron miesza się ze smażonymi warzywami z kiełbasą i sosem, a następnie przekłada do formy do zapiekania, posypuje startym żółtym serem i piecze w piekarniku około 25 minut. W ten sposób pyszny obiad jest gotowy.

Przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą

  • To łatwy przepis na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
  • Czas przygotowania wynosi około 20 minut. Czas pieczenia to niecałe pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które bez problemu można kupić o każdej porze roku.
  • Do zapiekanki nadadzą się produkty, które leżą w lodówce i czekają na swoją kolej. Ugotowany makaron, kawałki papryki, pęto kiełbasy czy otwarte opakowanie żółtego sera znakomicie odnajdą się właśnie w tym daniu.
  • Można zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, zamieniając kiełbasę na pieczoną pierś. Pysznie smakuje również zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym.
  • Zamiast żółtego sera sprawdzi się włoska mozzarella.
  • Przed podaniem potrawę można posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

  • 400 g kiełbasy
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 350 g makaronu
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do garnka, w którym się gotował.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i paprykę, wymieszać i smażyć około 3 minut. Dodać kiełbasę i często mieszając, smażyć, aż będzie rumiana. Zdjąć z ognia i przełożyć do garnka z makaronem.
  • Pomidory z puszki doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Dodać czosnek. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki sos.
  • Sos wlać do garnka i wymieszać z makaronem i podsmażonymi warzywami z kiełbasą. Przełożyć do formy do zapiekania. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać od razu z ulubioną surówką.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...