Zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Pyszny obiad w stylu zero waste

zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Pełna smakowitych składników zapiekanka to pomysł na obiad w duchu filozofii zero waste. Do przygotowania tego pysznego dania można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce w lodówce, a na ich wykorzystanie brakuje pomysłów. Podpowiadamy, co zrobić, aby jedzenie się nie zmarnowało. Oto łatwy przepis na zapiekankę makaronową.

Jak zrobić zapiekankę makaronową?

Przyrządzenie dania zaczyna się od ugotowania makaronu, chyba że używa się tego, który został z innego obiadu. Na patelni smaży się cebulę, paprykę i kiełbasę. Z krojonych pomidorów robi się aromatyczny sos z dodatkiem ziół i czosnku. Makaron miesza się ze smażonymi warzywami z kiełbasą i sosem, a następnie przekłada do formy do zapiekania, posypuje startym żółtym serem i piecze w piekarniku około 25 minut. W ten sposób pyszny obiad jest gotowy.

Przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą

  • To łatwy przepis na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
  • Czas przygotowania wynosi około 20 minut. Czas pieczenia to niecałe pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które bez problemu można kupić o każdej porze roku.
  • Do zapiekanki nadadzą się produkty, które leżą w lodówce i czekają na swoją kolej. Ugotowany makaron, kawałki papryki, pęto kiełbasy czy otwarte opakowanie żółtego sera znakomicie odnajdą się właśnie w tym daniu.
  • Można zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, zamieniając kiełbasę na pieczoną pierś. Pysznie smakuje również zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym.
  • Zamiast żółtego sera sprawdzi się włoska mozzarella.
  • Przed podaniem potrawę można posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

  • 400 g kiełbasy
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 350 g makaronu
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do garnka, w którym się gotował.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i paprykę, wymieszać i smażyć około 3 minut. Dodać kiełbasę i często mieszając, smażyć, aż będzie rumiana. Zdjąć z ognia i przełożyć do garnka z makaronem.
  • Pomidory z puszki doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Dodać czosnek. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki sos.
  • Sos wlać do garnka i wymieszać z makaronem i podsmażonymi warzywami z kiełbasą. Przełożyć do formy do zapiekania. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać od razu z ulubioną surówką.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej