Zapiekanka makaronowa z kiełbasą. Pyszny obiad w stylu zero waste
Pełna smakowitych składników zapiekanka to pomysł na obiad w duchu filozofii zero waste. Do przygotowania tego pysznego dania można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce w lodówce, a na ich wykorzystanie brakuje pomysłów. Podpowiadamy, co zrobić, aby jedzenie się nie zmarnowało. Oto łatwy przepis na zapiekankę makaronową.
i
Jak zrobić zapiekankę makaronową?
Przyrządzenie dania zaczyna się od ugotowania makaronu, chyba że używa się tego, który został z innego obiadu. Na patelni smaży się cebulę, paprykę i kiełbasę. Z krojonych pomidorów robi się aromatyczny sos z dodatkiem ziół i czosnku. Makaron miesza się ze smażonymi warzywami z kiełbasą i sosem, a następnie przekłada do formy do zapiekania, posypuje startym żółtym serem i piecze w piekarniku około 25 minut. W ten sposób pyszny obiad jest gotowy.
Przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą
- To łatwy przepis na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny.
- Czas przygotowania wynosi około 20 minut. Czas pieczenia to niecałe pół godziny.
- Na liście składników znajdują się produkty, które bez problemu można kupić o każdej porze roku.
- Do zapiekanki nadadzą się produkty, które leżą w lodówce i czekają na swoją kolej. Ugotowany makaron, kawałki papryki, pęto kiełbasy czy otwarte opakowanie żółtego sera znakomicie odnajdą się właśnie w tym daniu.
- Można zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem, zamieniając kiełbasę na pieczoną pierś. Pysznie smakuje również zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym.
- Zamiast żółtego sera sprawdzi się włoska mozzarella.
- Przed podaniem potrawę można posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
- 400 g kiełbasy
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- 350 g makaronu
- 100 g startego żółtego sera
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do garnka, w którym się gotował.
- Cebulę pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i paprykę, wymieszać i smażyć około 3 minut. Dodać kiełbasę i często mieszając, smażyć, aż będzie rumiana. Zdjąć z ognia i przełożyć do garnka z makaronem.
- Pomidory z puszki doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. Dodać czosnek. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki sos.
- Sos wlać do garnka i wymieszać z makaronem i podsmażonymi warzywami z kiełbasą. Przełożyć do formy do zapiekania. Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać od razu z ulubioną surówką.