Zapiekanka chłopska z makaronem i kiełbaskami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Jeśli szukasz pomysłu na tani, prosty, ale smaczny i sycący obiad lub kolację, wypróbuj ten przepis. Polecamy zapiekankę z makaronu i kiełbasy. Wersja wegetariańska? Z pieczarkami.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu typu rurki
- 30 dag kiełbasy (śląskiej, zwyczajnej, podwawelskiej itp.)
- 2 pęczki szczypiorku z dymką
- 6 jajek
- 1-2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- łyżka przyprawy typu Vegeta lub kostka bulionowa (warzywna lub mięsna)
- 2 szklanki wody
- łyżka bułki tartej
- bazylia
- pietruszka
- rozmaryn
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente, nieco krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odsącz na sitku, przepłucz pod zimną wodą.
- Kiełbasę pokrój w półplasterki.
- Cebulkę oczyść, przepłucz, osusz. Białe części dymki pokrój w kostkę, a szczypiorek w krążki.
- Na dużej patelni rozgrzej olej. Kolejno wbijaj jajka. Oprósz je solą i pieprzem, przykryj. Usmaż jajka sadzone.
- Vegetę lub kostkę bulionową wrzuć na gorącą, przegotowaną wodę. Zamieszaj.
- Naczynie żaroodporne natłuść masłem lub olejem. Wysyp bułką tartą.
- Ugotowany makaron przemieszaj w misce z kiełbasą i cebulką. Dopraw do smaku. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Zapiekaj danie 20-30 minut. Po czym wyjmij. Zrób na wierzchu sześć niedużych wgłębień, umieść w nich przygotowane wcześniej jajka sadzone. Zapiekaj przez kolejnych 10 minut.
- Upieczoną zapiekankę posyp świeżymi ziołami. Podawaj na gorąco.