Zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem. Szybki przepis na pyszny i kolorowy obiad

piersi kurczaka z serem i bekonem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

To sprawdzony przepis na pyszny, aromatyczny i kolorowy obiad. Zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem są pełne smaków, które doskonale ze sobą współpracują. Potrawa łączy soczyste piersi kurczaka z kremowym serkiem, cheddarem i bekonem. To dobry przepis na obiad na okazję lub w czasie zabieganego tygodnia.

Jak zrobić zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem?

Przyrządzenie potrawy zaczyna się od usmażenia boczku. Na tej samej patelni smaży się doprawionego kurczaka, a następnie przekłada się go do naczynia do zapiekania. Każdą pierś smaruje się ziołowy kremowym serkiem, posypuje startym żółtym serem i chrupiącym boczkiem. Formę wstawia się do piekarnika i piecze 15 minut. W tym czasie kurczak się dopiecze, a ser roztopi.

Przepis na zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem

  • To łatwy przepis na pyszne i aromatyczne piersi kurczaka z piekarnika.
  • To szybki przepis na kurczaka. Danie robi się w pół godziny.
  • Lista składników to produkty, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach.
  • Najlepszy będzie ser cheddar, ale sprawdzi się również gouda lub mozzarella.
  • Kurczaka według tego przepisu można przygotować z wyprzedzeniem. Formę z daniem trzeba przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki i upiec następnego dnia.
  • Upieczonego kurczaka z serem i bekonem można zamrozić. Należy przełożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika i schować do zamrażarki. W ten sposób potrawa przetrwa trzy miesiące.
  • Danie serwuje się z różnymi dodatkami. Mogą to być pieczone ziemniaki lub ryż. Kuczak pysznie smakuje z kolorową sałatą z sosem winegret lub chrupiącą surówką coleslaw.
  • To uniwersalne danie, które dobrze smakuje o każdej porze roku. Bez względu na pogodę za oknem przygotowanie takiego obiadu będzie strzałem w dziesiątkę.

SKŁADNIKI

  • 800 g piersi kurczaka
  • 4 grube plastry boczku
  • 120 g startego sera żółtego typu cheddar
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

  • kremowy serek:
  • 120 g kremowego sera
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka przekroić na cieńsze kotlety i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Przełożyć do miseczki.
  • Na tej samej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kurczaka około 3 minut z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. W połowie smażenia dodać masło. Usmażonego kurczaka przełożyć do formy do zapiekania.
  • Kremowy serek wymieszać z ziołami i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem.
  • Każdą pierś kurczaka posmarować 2 łyżkami kremowego serka z przyprawami i posypać połową boczku i startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut, aż ser się roztopi.
  • Przed podaniem posypać pozostałym boczkiem i świeżymi ziołami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Anna Szulc-Górska
więcej