Zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem. Szybki przepis na pyszny i kolorowy obiad
2022-12-20
łatwy
30 min
4
To sprawdzony przepis na pyszny, aromatyczny i kolorowy obiad. Zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem są pełne smaków, które doskonale ze sobą współpracują. Potrawa łączy soczyste piersi kurczaka z kremowym serkiem, cheddarem i bekonem. To dobry przepis na obiad na okazję lub w czasie zabieganego tygodnia.
Jak zrobić zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem?
Przyrządzenie potrawy zaczyna się od usmażenia boczku. Na tej samej patelni smaży się doprawionego kurczaka, a następnie przekłada się go do naczynia do zapiekania. Każdą pierś smaruje się ziołowy kremowym serkiem, posypuje startym żółtym serem i chrupiącym boczkiem. Formę wstawia się do piekarnika i piecze 15 minut. W tym czasie kurczak się dopiecze, a ser roztopi.
Przepis na zapiekane piersi kurczaka pod serem i bekonem
- To łatwy przepis na pyszne i aromatyczne piersi kurczaka z piekarnika.
- To szybki przepis na kurczaka. Danie robi się w pół godziny.
- Lista składników to produkty, które bez problemu można kupić w mniejszych i większych sklepach.
- Najlepszy będzie ser cheddar, ale sprawdzi się również gouda lub mozzarella.
- Kurczaka według tego przepisu można przygotować z wyprzedzeniem. Formę z daniem trzeba przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki i upiec następnego dnia.
- Upieczonego kurczaka z serem i bekonem można zamrozić. Należy przełożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika i schować do zamrażarki. W ten sposób potrawa przetrwa trzy miesiące.
- Danie serwuje się z różnymi dodatkami. Mogą to być pieczone ziemniaki lub ryż. Kuczak pysznie smakuje z kolorową sałatą z sosem winegret lub chrupiącą surówką coleslaw.
- To uniwersalne danie, które dobrze smakuje o każdej porze roku. Bez względu na pogodę za oknem przygotowanie takiego obiadu będzie strzałem w dziesiątkę.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 4 grube plastry boczku
- 120 g startego sera żółtego typu cheddar
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
kremowy serek:- 120 g kremowego sera
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka przekroić na cieńsze kotlety i lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
- Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Przełożyć do miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kurczaka około 3 minut z każdej strony, aż nabierze złotego koloru. W połowie smażenia dodać masło. Usmażonego kurczaka przełożyć do formy do zapiekania.
- Kremowy serek wymieszać z ziołami i przyprawami. Doprawić solą i pieprzem.
- Każdą pierś kurczaka posmarować 2 łyżkami kremowego serka z przyprawami i posypać połową boczku i startym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut, aż ser się roztopi.
- Przed podaniem posypać pozostałym boczkiem i świeżymi ziołami.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?