Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym - wiele możliwości w jednym przepisie!

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym - wiele możliwości w jednym przepisie!
Autor: Shutterstock Takie naleśniki smakują każdemu
łatwy
45 min
4

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to przepis z dużym marginesem swobody. Nie tylko możemy użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego, ale także dodać do farszu inne niż w przepisie starte warzywa, a nawet drobno posiekane wędliny. Za każdym razem nasze naleśniki będą się różniły smakiem, co jest gwarancją, że nigdy się nie znudzą.

SKŁADNIKI

  • Ciasto na naleśniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 500 g mięsa mielonego (do wyboru - wieprzowe, wołowo-wieprzowe, drobiowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 100 g sera żółtego, startego
  • Sos pomidorowy:
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na co najmniej 15 minut, aby ciasto dojrzało.
  • W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić.
  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce.
  • Mięso przełożyć na miskę, a na tę samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju i dodać pieczarki oraz paprykę. Smażyć aż całkowicie odparuje woda. Dodać sól i pieprz.
  • Warzywa wymieszać z podsmażonym mięsem i połową startego żółtego sera (drugą połowę zostawić do posypania naleśników).
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już i ścięty.
  • W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną bardzo drobno cebulkę i chwilę podsmażyć. Dodać passatę pomidorową, sól, cukier, pieprz i gotować około 15-20 min. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
  • Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, 2 cm boku zawinąć ku środkowi i zwinąć jak roladę.
  • Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu i układać naleśniki, następnie polać resztą sosu. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec naleśniki przez około 20-25 min. 10 min przed końcem posypać resztą żółtego sera.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej