Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym - wiele możliwości w jednym przepisie!
2022-02-08

łatwy
45 min
4
Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym to przepis z dużym marginesem swobody. Nie tylko możemy użyć dowolnego rodzaju mięsa mielonego, ale także dodać do farszu inne niż w przepisie starte warzywa, a nawet drobno posiekane wędliny. Za każdym razem nasze naleśniki będą się różniły smakiem, co jest gwarancją, że nigdy się nie znudzą.
SKŁADNIKI
- Ciasto na naleśniki:
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego (do wyboru - wieprzowe, wołowo-wieprzowe, drobiowe)
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka czerwona
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 100 g sera żółtego, startego
- Sos pomidorowy:
- 600 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na co najmniej 15 minut, aby ciasto dojrzało.
- W tym czasie przygotować farsz. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż zacznie się rumienić.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser zetrzeć na tarce.
- Mięso przełożyć na miskę, a na tę samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju i dodać pieczarki oraz paprykę. Smażyć aż całkowicie odparuje woda. Dodać sól i pieprz.
- Warzywa wymieszać z podsmażonym mięsem i połową startego żółtego sera (drugą połowę zostawić do posypania naleśników).
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę, gdy spód naleśnika będzie już i ścięty.
- W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną bardzo drobno cebulkę i chwilę podsmażyć. Dodać passatę pomidorową, sól, cukier, pieprz i gotować około 15-20 min. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
- Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, 2 cm boku zawinąć ku środkowi i zwinąć jak roladę.
- Do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu i układać naleśniki, następnie polać resztą sosu. Piekarnik nagrzać do 180ºC i piec naleśniki przez około 20-25 min. 10 min przed końcem posypać resztą żółtego sera.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?