Zając w śmietanie - przepis na kruchą dziczyznę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przygotowanie dziczyzny wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko postępować według wskazówek zawartych w przepisie.
SKŁADNIKI
- comber i uda z zająca
- marchew
- seler
- pietruszka
- suszony borowik
- 200 ml śmietany 18 proc.
- 5 jagód jałowca
- łyżka mąki
- 50 g masła
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natrzyj kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca, solą i pieprzem.
- Jarzyny obierz i pokrój w plasterki, obłóż nimi zająca i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Potem ułóż mięso w brytfannie, obłóż kawałkami masła, dodaj borowika i piecz godzinę w 180 st.C, polewając sosem.
- Mięso przełóż do garnka, do sosu wlej śmietanę wymieszaną z mąką i duś razem 15 minut.