Zając w śmietanie - przepis na kruchą dziczyznę

2021-03-29
Zając w śmietanie
Autor: Shutterstock Przepis na kruche mięso z zająca.
łatwy
20 min
4

Przygotowanie dziczyzny wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy tylko postępować według wskazówek zawartych w przepisie.

SKŁADNIKI

  • comber i uda z zająca
  • marchew
  • seler
  • pietruszka
  • suszony borowik
  • 200 ml śmietany 18 proc.
  • 5 jagód jałowca
  • łyżka mąki
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natrzyj kawałki mięsa rozgniecionymi jagodami jałowca, solą i pieprzem.
  • Jarzyny obierz i pokrój w plasterki, obłóż nimi zająca i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
  • Potem ułóż mięso w brytfannie, obłóż kawałkami masła, dodaj borowika i piecz godzinę w 180 st.C, polewając sosem.
  • Mięso przełóż do garnka, do sosu wlej śmietanę wymieszaną z mąką i duś razem 15 minut.