Wyborne udka kurczaka pieczone z majonezem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smakowite udka upieczone w sosie majonezowym z ketchupem. Dzięki majonezowej pierzynce mięso nie wysycha w czasie pieczenia, a robi się miękkie i soczyste.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 udka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka keczupu
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka natrzeć oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Majonez wymieszać z keczupem. Sosem posmarować wierzchy udek i posypać tartą bułką.
- Blaszkę przykryć folią aluminiowa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
- Gdy mięso będzie miękkie zdjąć folię i piec jeszcze chwilę, aż mięso się zrumieni na wierzchu.