Wołowina po burgundzku. Przepis na danie na gorąco wyśmienite na spotkanie w karnawale

2022-12-19
co-podac-na-goraco-podczas-karnawalowego-spotkania-wolowina-po-burgundzku.jpg
Autor: photos.com Wołowina w aromatycznym winnym sosie to hit każdego przyjęcia.
średni
40 min
4

Wołowina po burgundzku czyli boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie idealnie nadaje się na danie główne karnawałowego obiadu. Dlaczego? Gdy przyjmujemy gości, danie główne zaplanujmy tak, by można je było przygotować wcześniej. Gdy przyjdzie pora na podanie go, wystarczy odgrzać i serwować. Wszyscy dostaną jedzenie o tej samej porze, a gospodyni uniknie stresu. Wołowina po burgundzku, to klasyka kuchni francuskiej. Rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym sosie z czerwonego wina, oczywiście burgunda, zostawia niezapomniane wrażenia smakowe.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg chudej wołowiny (łopatka, pierwsza krzyżowa)
  • łyżka oleju
  • 15 dag bekonu pokrojonego w słupki
  • 1 marchew
  • 1 cebula pokrojone na plastry
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki czerwonego wina
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 pokruszone liście laurowe
  • 20-25 sztuk małych cebulek smażonych do miękkości na maśle
  • 0,5 kg malutkich pieczarek usmażonych na złoto na maśle

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bekon podsmaż na oleju, włóż do garnka.
  • Na mocno rozgrzanym wytopionym tłuszczu podsmaż wołowinę na brązowo (partiami, żeby nie puściła soku). Odkładaj do garnka.
  • Podsmaż marchew i cebulę, dołóż do mięsa.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 st. C.
  • Zawartość garnka posól (bardzo mało, bo dojdzie słony bulion), popieprz, posyp mąką.
  • Wstaw do piekarnika na 5-6 minut, bez mieszania, potem zamieszaj i znowu zapiekaj kilka minut, niech się zrumieni.
  • Zmniejsz temperaturę do 160 st.
  • Dodaj wino i bulion, przecier pomidorowy, czosnek i listek laurowy.
  • Wstaw do piecyka bez przykrycia.
  • Gdy zacznie bulgotać, przykryj garnek. Piecz ok. 3 godzin, mieszając od czasu do czasu.
  • Przed podaniem obłóż cebulkami i pieczarkami (przygotuj je w ostatniej chwili, żeby były gorące).
  • Posyp natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?

Sprawdź także:

Menu na imprezę sylwestrową i karnawałową: jak je skomponować

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka