Wołowa wątróbka duszona w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem: przepis dla zaradnych
2021-03-29

średni
10 min
4
Wołowa wątróbka w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem to pyszne danie z dość taniego gatunku podrobów. Tajemnica delikatności dania tkwi w usunięciu grubej błony pokrywającej wątrobę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg wątroby wołowej
- 0,5 szklanki mleka
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 biała cebula, drobno posiekana
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka papryki mielonej
- 1 puszka pomidorów krojonych, 400 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wątroby usunąć pokrywającą ją błonę. Pokroić na paski lub kawałki. Zalać mlekiem i odstawić na co najmniej 30 minut.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić do zeszklenia.
- Dodać wszystkie przyprawy, smażyć 1 minutę.
- Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Zamieszać i smażyć 3 minuty.
- Odsączyć wątróbkę i dodać do sosu na patelni. Przykryć pokrywką i dusić 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Podawać z ryżem lub kaszą.