Wieprzowy gulasz z gotowymi kluskami śląskimi: przepis idealny na chłodne dni

Wieprzowy gulasz z kluskami śląskimi: przepis idealny na chłodne dni
Autor: Shutterstock.com Talerz klusek śląskich z gulaszem wieprzowym
łatwy
20 min
4

Wieprzowy gulasz z gotowymi kluskami śląskimi to posiłek idealny na chłodniejsze dni. Zamiast robić kluski, kup gotowe. Gulasz też warto przygotować więcej, a nadwyżki zamrozić na później. W ten sposób w niepogodę obiad przygotujesz w kilka minut. Koniecznie spróbuj! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z wieprzowej łopatki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka smalcu 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki papryki mielonej
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 500 g gotowych klusek śląskich
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w dużą kostkę wielkości kęsa. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.
  • W rondlu rozgrzać smalec. Dodać mięso i zrumienić z każdej strony. 
  • Do rondla dodać pokrojoną marchewkę i posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Do naczynia dodać mieloną słodką paprykę. Smażyć pół minuty. 
  • Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką, dusić przez 20-30 minut lub do chwili gdy mięso będzie miękkie. 
  • W czasi gdy mięso się dusi. Ugotować lub odgrzać gotowe kluski śląskie według instrukcji na opakowaniu.
  • Podawać kluski z gotowym gulaszem i kapuścianą surówką. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

GULASZE z mięsa, dziczyzny i podrobów - 11 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej