Wieprzowy gulasz z gotowymi kluskami śląskimi: przepis idealny na chłodne dni
2021-11-13
łatwy
20 min
4
Wieprzowy gulasz z gotowymi kluskami śląskimi to posiłek idealny na chłodniejsze dni. Zamiast robić kluski, kup gotowe. Gulasz też warto przygotować więcej, a nadwyżki zamrozić na później. W ten sposób w niepogodę obiad przygotujesz w kilka minut. Koniecznie spróbuj!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z wieprzowej łopatki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka smalcu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżeczki papryki mielonej
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 500 g gotowych klusek śląskich
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić w dużą kostkę wielkości kęsa. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.
- W rondlu rozgrzać smalec. Dodać mięso i zrumienić z każdej strony.
- Do rondla dodać pokrojoną marchewkę i posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Do naczynia dodać mieloną słodką paprykę. Smażyć pół minuty.
- Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką, dusić przez 20-30 minut lub do chwili gdy mięso będzie miękkie.
- W czasi gdy mięso się dusi. Ugotować lub odgrzać gotowe kluski śląskie według instrukcji na opakowaniu.
- Podawać kluski z gotowym gulaszem i kapuścianą surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne